Μιλώντας σήμερα στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας διάσκεψης του ΔΝΤ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων (ή μέρους αυτών) της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων «Υπό το φως
των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» δήλωσε ο Σόιμπλε, υπονοώντας τη χαμηλότερη της προσδοκώμενης συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα.
Ο ίδιος απέφυγε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με το ποιοι όροι θα έχρηζαν αναθεώρησης και προς τα ποια κατεύθυνση. Άλλωστε σε μια άλλη αποστροφή της συνέντευξής τους στους δημοσιογράφους αυτοαναιρέθηκε επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να επενδύσει κανείς επί του παρόντος σε αυτό το ενδεχόμενο». Ο γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν θα του προξενούσε «μεγάλη εντύπωση αν αναπροσαρμόζονταν οι όροι της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα».
Πάντως ο ίδιος επέμεινε ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες σχετικά με τα επόμενα βήματα» όταν ρωτήθηκε για την κρίση στη ζώνη του ευρώ και τις φήμες πιθανή χρεοκοπία από την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν «με τη μέγιστη σοβαρότητα» οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, δήλωσε.
Η «αντίδραση» των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ήταν άμεση. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg εκτιμά ότι «η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας» παραλληλίζοντας τη σημερινή κατάσταση με αυτή της Αθηναϊκής Συμμαχίας τον 4ο αιώνα π.Χ.
«Μετά από 24 αιώνες η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους που κάνει τους πολιτικούς ηγέτες να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».
Το Bloomberg συνδέει τις δηλώσεις του Σόιμπλε με τις εκτιμήσεις του ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλάας Κνοτ που δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι είναι «λιγότερο βέβαιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ότι θα αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία».
Ο διεθνής τύπος σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά που «κάποιο μέλος της ΕΚΤ μιλά ανοιχτά για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας».
«Επιπλέον οι εκτιμήσεις του Σόιμπλε αποτελούν την πιο κατηγορηματική δήλωση μέχρι σήμερα για το γεγονός ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα χρειαστεί βαθιά αναθεώρηση καθώς η Ελλάδα παρεκκλίνει συνεχώς από τους στόχους που έθεσε το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Associated Press.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το πρακτορείο Reuters αναφέροντας ότι «φουντώνουν οι συζητήσεις για την ελληνική χρεοκοπία».
ΤΟ ΒΗΜΑ
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις