ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Διπλό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Λοβέρδο, στο υπουργικό συμβούλιο

Του κ. ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Τέλος στα σενάρια συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. επιχείρησε να βαλει χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι είναι εγκληματικό να μπει η κυβέρνηση σ' αυτή τη σεναριολογία, επέρριψε για ακόμα μία φορά τις ευθύνες για τη μη συνεργασία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά και την προοπτική των πρόωρων εκλογών. Η συναίνεση μπορεί να ξεκινήσει από το υπουργικό συμβούλιο...Η συνεδρίαση σημαδεύθηκε από ένα διπλό επεισόδιο του υπουργού Υγείας
Ανδρέα Λοβέρδου.
* Το πρώτο με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σ. Λύτρα, στον οποίο επί της ουσίας απέδωσε ευθύνες για καθυστέρηση στην προώθηση συζήτησης νομοσχεδίων λόγω της διαδικασίας της διπλής ανάγνωσης, που όμως έχει επιβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την αρχή της κυβερνητικής θητείας. Αφορμή το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που ο υπουργός θεωρούσε ότι χθες ήταν η δεύτερη ανάγνωση αλλά ο κ. Λύτρας το είχε χρεώσει ως πρώτη ανάγνωση. Ο υπουργός μίλησε για γραφειοκρατικές διαδικασίες που «μας έχουν συνθλίψει και δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να λύσει αυτό το θέμα.
* Το δεύτερο με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλους υπουργούς που διαφώνησαν με την πρότασή του να επιτραπεί στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικά ιατρεία, που τώρα απαγορεύεται. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, που διετέλεσε υπουργός Υγείας, ενώ στην παρέμβασή της εξέφραζε την αντίθεσή της με την πρόταση, άκουσε τον κ. Λοβέρδο να τη διακόπτει με ένταση λέγοντας ότι αυτός είναι υπουργός Υγείας, αυτός έχει την πολιτική ευθύνη στα θέματα της Υγείας και ότι αυτός έτσι έντονα θέλει να μιλάει.
«Εσύ έχεις την ευθύνη, αλλά όταν ένα θέμα έρχεται στο υπουργικό συμβούλιο συζητάμε και αποφασίζουμε συλλογικά», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.
Μαζί της, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν και οι Χ. Παπουτσής, Φώφη Γεννηματά, Μ. Παπαϊωάννου. Να ισορροπήσει τα πράγματα επιχείρησε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος λέγοντας ότι πρέπει να θεσπιστούν αντικίνητρα. Τη συζήτηση έκλεισε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω...
Στην ίδια συνεδρίαση αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στο νομοσχέδιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Αποφασίστηκε σε αντίθεση με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου ότι τα δημοψηφίσματα, είτε αυτά γίνονται για λόγους εθνικούς είτε για άλλους λόγους, θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και όχι μόνο γνωμοδοτικό. Όμως θα πρέπει να τεθεί κι ένα όριο συμμετοχής προκειμένου να είναι έγκυρα.
Στο συγκεκριμένο θέμα αίσθηση έκανε η παρέμβαση του υπουργού Γεωργίας Κώστα Σκανδαλίδη.
Ενώ η συζήτηση είχε «κολλήσει» στο αν θα πρέπει να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αν θα πρέπει να τεθεί όριο συμμετοχής και ποιο και τι ισχύει σε άλλες χώρες... πήρε το λόγο κι αφού τάχθηκε υπέρ του δεσμευτικού χαρακτήρα είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου:
«Εντάξει, αν είναι να κάνουμε εκλογές δεν χρειάζεται να τις κάνουμε μέσω δημοψηφισμάτων, μπορούμε να τις κάνουμε κανονικά...».
Αυτή η παρέμβαση του κ. Σκανδαλίδη έκανε αίσθηση. Νωρίτερα πάντως ο κ. Παπανδρέου στην εισήγησή του είχε αποκλείσει και εκλογές και εκλογική συνεργασία. Είχε πει ότι ήταν θετική η στάση της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για την Παιδεία και μακάρι αυτό να επαναληφθεί. Τόνισε ότι πλέον η μπάλα είναι στο δικό της γήπεδο και υπογράμμισε:
«Αυτές οι συγκλίσεις είναι απαραίτητες, αλλά πρέπει να τελειώνουν τα σενάρια γιατί επανέρχονται και δημιουργούν ένα κλίμα που δημιουργεί πρόβλημα στη δουλειά μας. Θα είναι εγκληματικό να μπούμε εμείς σε μια ανυπόστατη σεναριολογία περί εκλογών ή περί συγκυβερνήσεων».
Συγχωνεύσεις
Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να προωθήσουν γρήγορα τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων στον τομέα τους και να συνεννοηθούν στο θέμα αυτό με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.
Σήμερα ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Παρίσι για τη σύνοδο κορυφής στην Ε.Ε. με θέμα τη Λιβύη.
http://www.enet.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις