Καρότο το δημοψήφισμα
Ο ΓΑΠ πέταξε το καρότο του δημοψηφίσματος, για να μπορέσει να συσπειρώσει το κόμμα του, μήπως και πάει με οργανωμένο κόμμα σε εκλογές. Προανήγγειλε δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο για αλλαγές στο Σύνταγμα, τα κόμματα, την φορολογία, το αναπτυξιακό μοντέλο, ενώ νωρίτερα θα συστήσει επιτροπή προσωπικοτήτων που θα μελετήσει τις προτάσεις που θα κληθεί να εγκρίνει ο λαός.
Διαμορφώνοντας ένα προεκλογικό προφίλ, ο ΓΑΠ άρχισε να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση και μάλιστα με όρους «εθνικής υπηρεφάνειας»! Είπε ότι
Δευτέρα και την Τρίτη θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν
Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, για να συζητήσει την 5η δόση και το νέο δάνειο, ενώ είπε ότι δεν θα δεχθεί… υποτιμητικούς όρους, όπως η υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Βέβαια την ώρα που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, αρνείται να αναγνωρίσει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του και να εξηγήσει γιατί 2 χρόνια επιμένει στο λάθος. Έτσι υποστηρίζει ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και ότι ο διεθνής παράγοντας (Ε.Ε.) έκανε λάθος όταν εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012.
«Δεν λύνονται τα προβλήματα μας αν διώξουμε το ΔΝΤ και τους εταίρους ή αν δεν ξαναπατήσει η Τρόικα στη χώρα μας. Δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα ή για συνωμότες αυτό που θέλουμε είναι να μην εξαρτιόμαστε από τους δανειστές μας», είπε ο ΓΑΠ θέτοντας ως στόχο την απεμπλοκή από την τρόικα (που έφερε αυτός!), το χρέος, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την διαπραγμάτευση του νέου δανείου.
Σαμαράς: Διχαστικό το δημοψήφισμα. Θέλουμε εκλογές
«Μην διχάσετε άλλο τον ελληνικό λαό. Αρκετά προβλήματα του έχετε δημιουργήσει», απάντησε ο Α. Σαμαράς στην πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι «την λύση μπορεί να τη δώσει μόνο ο λαός» με πρόωρες εκλογές, οι οποίες αποτελούν «μονόδρομο». Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκλογές από το βήμα της Βουλής.
Ο Σαμαράς τόνισε ότι δεν δίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην «κυβέρνηση συγκόλλησης προσώπων» που μέχρι λίγες ώρες πριν τον ανασχηματισμό επιτίθετο το ένα στο άλλο, ενώ σημείωσε ότι και ο ίδιος ο Παπανδρέου δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του, αφού ήταν έτοιμος να παραιτηθεί.
Αναφέρθηκε στην προσωπική αναξιοπιστία του Παπανδρέου, αλλά και της κυβέρνησης, ζητώντας από τον τελευταίο να πει έστω και ένα νούμερο στο οποίο έπεσαν μέσα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την οικονομία. Σχολίασε το «αντιτροϊκανό» προφίλ που φιλοτεχνεί τώρα ο ΓΑΠ, λέγοντας ότι πως αν για όλα φταίει η τρόικα και όχι η κυβερνητική πολιτική, θα πρέπει να συνταχθεί με τη ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και να μην συρθεί, τελικά, σε αυτήν χωρίς να την πιστεύει. Υπενθύμισε δε ότι υπάρχουν δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης, τις οποίες αξιοποίησε η Ιρλανδία, αλλά και την πρόταση Γιούνκερ να γίνουν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα χωρίς την ελληνική συμμετοχή (κατά το πρότυπο της Ιταλίας), κάτι που έχει ζητήσει εδώ και 1 χρόνο η ΝΔ.
Για άλλη μία φορά κατήγγειλε τον μηχανισμό προπαγάνδας εναντίον της ΝΔ που έχει στήσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι διαρροές ξεπερνούν τα όρια της αθλιότητας και της γελοιότητας. «Εγώ πάντα την εθνική φανέλα θα φοράω στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα καταλάβετε ότι τα αστεία τελείωσαν!» τόνισε.
Δευτερολογίες
Στην δευτερολογία του ο Παπανδρέου ουσιαστικά απέσυρε την πρόταση για συναίνεση λέγοντας ότι δεν μιλά υποχρεωτικά για κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το ΠΑΣΟΚ και όσους άλλους το θελήσουν, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Για τον μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει στο εξωτερικό ο ΓΑΠ είπε ότι «σας έβγαλαν την φανέλα. Σας ξεγύμνωσαν».
Βγάλατε το προσωπείο ως προς τη συναίνεση, του απάντησε ο Σαμαράς ρωτώντας τον τι έγιναν τα θετικά σημεία που έβρισκε η κυβέρνηση στο Ζάππειο ΙΙ. Μην βιάζεστε να ζητάτε συναίνεση, γιατί θα έρθουν οι κομματικοί «κηπουροί» σας με τα κλαδευτήρια και θα σας μαζέψουν, του επεσήμανε, λέγοντας ότι και στα οικονομικά ο Παπανδρέου έγινε «πρύτανης της συκοφαντίας». Ακυρώσατε την σωτηρία της χώρας για ένα πολιτικό κους κους
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η τρόικα δεν έχει σημεία διαφωνίας με τη ΝΔ, αλλά οι σημερινοί υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής (Βενιζέλος) ζήτησαν να βγει η χώρα μία ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο. Εσείς γράψατε λίβελους για την Ελλάδα στο εξωτερικό όταν μιλάγατε για Τιτανικούς και διεφθαρμένες χώρες, απάντησε ο Α. Σαμαράς στην αναφορά του ΓΑΠ για προβοκάτσια κατά της Ελλάδος στο εξωτερικό. Συνειδητά οδηγήσατε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, είπε ο Σαμαράς, που προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα καταθέσει δικές της προτάσεις («σύντομα θα έχετε τα νέα μας», είπε).
Παπαρήγα: Εκλογές και όχι δημοψήφισμα
«Προσπαθείτε να ξεγελάσετε το λαό με το δημοψήφισμα και δίνετε παροχή στην πλατεία», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, που χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με την προσπάθεια κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.. Η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «όλα αυτά έγιναν για να εξοικειωθεί η κοινή γνώμη. Φανταστείτε τι θα γίνονταν πριν από πέντε χρόνια εάν ακούγονταν κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Θα τους έπαιρναν με τις πέτρες». Το θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχει τελειώσει, πρόσθεσε.
Μονομέτωπος Καρατζαφέρη κατά Σαμαρά
Στο γνώριμο ρόλο του ο Καρατζαφέρης πρόσφερε δεκανίκι στον Παπανδρέου κατηγορώντας τον Σαμαρά ότι δεν θέλησε να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και τις τορπίλισε με διαρροές, όπως έχει πει ο ΓΑΠ! Απάντησε και σε παλαιότερη αναφορά του Σαμαρά που τον είχε πει «εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ» λέγοντας ότι «προτιμώ να είμαι εξαπτέρυγο της ανάγκης από χερουβίμ της ανοησίας» .Ο ΛΑΟΣ υποστηρίζει και σήμερα την λύση της οικουμενικής, ενώ ο Καρατζαφέρης είπε ότι έχουμε πλέον κυβέρνηση «από στελέχη που προέρχονται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ».
«Να τον ακούτε τον σύμβουλό σας, κ. Παπανδρέου. Δεν του έχετε φερθεί καλά. Σήμερα ενέκρινε την κυβέρνησή σας, ασχέτως αν δεν θα την ψηφίσει», απάντησε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε: «δώστε του σημασία. Σας είπα να τον κάνετε υπουργό, και εσείς τον κάνατε κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο. Δικαίως διαμαρτύρεται»,
Διμέτωπος Τσίπρα
Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά όχι από την πλατεία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι πλέον στην Ελλάδα λειτουργεί και μία «κάτω Βουλή» την οποία φοβάται η κυβέρνηση και πρέπει να την λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα κόμματα. Έκανε λόγο για κρίση δημοκρατίας, την οποία «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε», καθώς «με τον κόσμο να γεμίζει τις πλατείες» δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση.
Επεσήμανε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας τις δύο γραμμές μέσα στην κυβέρνηση όσον αφορά την πλατεία λέγοντας ότι ο ένας αντιπρόεδρος (Βενιζέλος) την κάλεσε σε διάλογο και ο άλλος (Πάγκαλος) μίλησε απαξιωτικά γι’ αυτήν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι επιδίδονται σε «κινήσεις παρασκηνίου» την ώρα που απαξιώνεται το πολιτικό σύστημα. «Τι άλλαξε και την Τετάρτη ξαφνικά για λίγες ώρες είχατε σχεδόν συμφωνήσει και ήσασταν έτοιμοι να συγκυβερνήσετε;”, ρώτησε.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική του μνημονίου ας οδηγεί σε χρεοκοπία και επιταχύνει την «πρωτοφανή και πολυδιάστατη δημοσιονομική κρίση».
http://www.antinews.gr/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις