>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ... HAIRCUT ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Σε... haircut στα καταναλωτικά δάνεια προχωρούν τράπεζες, σε μια προσπάθεια να εισπράξουν τα καθυστερούμενα δάνεια.
Η στάση πληρωμών από μεγάλη μερίδα καταναλωτών προς τις τράπεζες, για οφειλές που προέρχονται κυρίως από προϊόντα καταναλωτικής πίστης (κάθε είδους δάνεια και πιστωτικές κάρτες), οδηγεί τις τράπεζες σε δύο λύσεις:
Κατά πρώτον, καλούν τους πελάτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση -πάνω από 3 μήνες- να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Κατά δεύτερον, προχωρούν σε... γενναίο haircut της αρχικής οφειλής, προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα τμήμα του χρέους, που ήδη έχει βγει στο <<κόκκινο>>.
Για παράδειγμα, ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα ενημερώνει (τηλεφωνικά και εγγράφως) τους πελάτες της που βρίσκονται σε καθυστέρηση και έχουν απλήρωτες δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ότι <<κόβει>> από το
ποσό της οφειλής τόκους και
πανωτόκια, ζητώντας να πληρωθεί για το ποσό που αφορά την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με την πιστωτική κάρτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για συνολική οφειλή (με τόκους υπερημερίας) της τάξης των 15.000 ευρώ η τράπεζα ζητά να εισπράξει σχεδόν τα μισά.
Σύμφωνα με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων η απόφαση αυτή εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, αφού ο μεν καταναλωτής μπορεί να εξοφλήσει το πραγματικό ποσό οφειλής (δηλαδή την αξία των συναλλαγών του με το νόμιμο τόκο), η δε τράπεζα να εισπράξει το <<χαμένο>> ποσό.
Και κυρίως υπογραμμίζουν περιπτώσεις που έχουν φτάσει στα δικαστήρια, και οι τράπεζες έχουν υποχρεωθεί να εισπράξουν από τους καταναλωτές τα ποσά των συναλλαγών χωρίς την επιβάρυνση από τόκους υπερημερίας και ανατοκισμούς.
Επιπλέον η δικαστική εμπλοκή είναι χρονοβόρα, ενώ με τον τρόπο αυτό η οφειλή εισπράττεται άμεσα., που είναι και το ζητούμενο για τις τράπεζες αυτή τη στιγμή.
Στην περίπτωση των ρυθμίσεων, οι τράπεζες συγκεντρώνουν το χρέος, και προσφέρουν στον καταναλωτή μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλό επιτόκιο, ώστε η δόση να ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες.
Επίσης, συχνά πριμοδοτούν τους πελάτες που προχώρησαν στη ρύθμιση και αποπληρώνουν την οφειλή με επιπλέον ποσό. Αν για παράδειγμα το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής είναι 150 ευρώ και ο πελάτης καταβάλλει 200 ευρώ, τα επιπλέον 50 ευρώ διπλασιάζονται και αφαιρούνται 100 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο οφειλής.
Και όπως λένε τραπεζικά στελέχη, στις περισσότερες περιπτώσεις οι λύσεις και οι προσφορές των τραπεζών για τις ρυθμίσεις οφειλών είναι μακράν πιο συμφέρουσες, ακόμα και από τις ρυθμίσεις που έχει εισαγάγει το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις