>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________
Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011
Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :
Ο φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την ανάσχεση λαθρομεταναστών έκανε την Ελλάδα πρωτοσέλιδο στο γερμανικό τύπο, ενώ μία εφημερίδα αναφέρεται διεξοδικά στη νέα χρονιά και τα νέα μέτρα και τις περικοπές.
«Η Ελλάδα απειλεί με την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία», «Φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Με αυτούς και άλλους παρόμοιους τίτλους ο γερμανικός τύπος αναφέρεται από χθες στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την ανάσχεση λαθρομεταναστών.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Εάν δεν υπερβάλλει ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, τότε 70.000 πρόσφυγες πέρασαν το 2010 τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο αριθμός είναι υψηλός όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ.
Το γεγονός ότι η Αθήνα σκέπτεται τώρα να κατασκευάσει ένα φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία συνιστά μια παραδοξότητα για δύο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.
Τι θα συμβεί άραγε, εάν μια μέρα η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ και τα σύνορά της είναι αφύλακτα; Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα ότι ο φράχτης θα σταματήσει το κύμα των προσφύγων.»
Πιο ακριβός και επικίνδυνος ο δρόμος για την Ευρώπη
Η εναλλακτική εφημερίδα του Βερολίνου Tagezeitung υπογραμμίζει: «Η Ευρώπη θωρακίζεται. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υψώσει έναν φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία. Όμως είναι ήδη σαφές ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, απλώς ο δρόμος προς την Ευρώπη θα γίνει πλέον πιο ακριβός και πιο επικίνδυνος.
Η πολιτική αυτή δεν συνάδει με τον ανθρωπισμό και επιπλέον είναι ήδη αλλού αποτυχημένη. Όλοι γνωρίζουν ότι η λύση του προβλήματος είναι η διευκόλυνση της νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη ή η αλλαγή πολιτικής της ΕΕ έναντι των χωρών προέλευσης. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς να μπορούν να ζήσουν στη χώρα τους. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της προς τους Αφρικανούς και Ασιάτες γείτονές της για δίκαιη αντιμετώπισή τους. Εάν η ΕΕ καταργήσει τις άδικες επιδοτήσεις των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και σταματήσουν οι στόλοι της την υπεραλίευση των αφρικανικών ακτών, τότε θα έμεναν περισσότεροι άνθρωποι στις πατρίδες τους.»
Πιο δύσκολη η επόμενη χρονιά για την κυβέρνηση
«Αντιδράσεις στον Παπανδρέου», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση το 2011 και την αντίδραση των πολιτών που φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει: «Με ανάμικτα αισθήματα υποδέχθηκαν οι Έλληνες τον καινούργιο χρόνο. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις οι έξι στους δέκα απάντησαν ότι η χώρα τους δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι πιέσεις προς τον Γιώργο Παπανδρέου αυξάνονται. Τις ερχόμενες εβδομάδες πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεις και περικοπές για να διασφαλίσει την επόμενη δόση από το πακέτο του μηχανισμού στήριξης.
Αυτή τη φορά η αντίσταση κατά των μέτρων δεν προέρχεται μόνον από τα συνδικάτα, αλλά και από το ίδιο το κυβερνητικό κόμμα. Ο Παπανδρέου έχει χάσει ήδη τέσσερεις βουλευτές και έτσι η πλειοψηφία που διατηρεί στο κοινοβούλιο είναι οριακή, καθώς διαθέτει πια μόνον έξι βουλευτές παραπάνω. Τον Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, στον τομέα της υγείας και στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις στον ελλειμματικό δημόσιο τομέα για το 2011 μέχρι το 2013.»
«Ιδιαίτερα δύσκολο εκτιμάται το ‘άνοιγμα’ 150 κλειστών επαγγελμάτων. Μπορεί μέχρι τώρα οι οκτώ στους δέκα Έλληνες να συμφωνούν με αυτή τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, αλλά οι πληττόμενοι από τη μεταρρύθμιση θα υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων τα συντεχνιακά τους προνόμια. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τους φορτηγατζήδες, στους οποίους κατάφερε η κυβέρνηση να επιβληθεί, αλλά για μια σειρά επαγγέλματα με σοβαρή επιρροή: για εκατοντάδες χιλιάδες δικηγόρους, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους και οδοντίατρους που δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί.»
Εσωκομματική αντιπαράθεση και δυσαρέσκεια
«Επιπλέον ο στόχος της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, πόσο μάλλον τώρα που ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους του με τον προϋπολογισμό του 2010. Έτσι τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι περικοπές θα είναι ακόμη πιο δραστικές. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι ο Παπανδρέου θα καταφέρει να περάσει πολιτικά τις νέες περικοπές. Ήδη στην εσωκομματική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011 πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος αντιτάχθηκαν στον πρωθυπουργό. Από τα άλλα κόμματα δεν υπάρχει καμία περίπτωση στήριξης, ούτε καν από τη ΝΔ. Αλλά ούτε από τον ελληνικό λαό, τον οποίο δεν μπορεί μάλλον ο κ. Παπανδρέου να πείσει για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται ότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες.
Η χώρα περνάει τη χειρότερη ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το ΑΕΠ μειώθηκε στο τελευταίο τετράμηνο του 2010 γύρω στο 5% και η κυβέρνηση αναμένει για φέτος άλλη μία μείωση της τάξεως του 3%.
Ο Παπανδρέου πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος και διαβεβαιώνει ότι στο τέλος του 2011 η χώρα θα έχει περάσει την στενωπό.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις