>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________
Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ;;;
Αποφάσισα να γράψω τις γραμμές που ακολουθούν, αν και είναι απολύτως βέβαιο ότι το 2050 δεν θα υπάρχω. Όμως πάντα με έθελγαν οι προβλέψεις, αλλά και τα σενάρια των μεγάλων οίκων ανάλυσης για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Εκείνο που έχω διαπιστώσει είναι ότι τις περισσότερες φορές οι βραχυπρόθεσμες ἤ μεσοπρόθεσμες προβλέψεις επαληθεύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της. Δημοσιεύθηκαν πρό ημερών δύο εκθέσεις για τις αναμενόμενες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, μέχρι το 2050. Η μία προέρχεται από οικονομολόγους της γνωστής τράπεζας HSBC και η άλλη από την εταιρεία PricewaterhouseCooper (PwC). Οι αναλυτές της HSBC δεν μιλούν για κρίση, αλλά για μεγάλες ανατροπές που θα συμβούν μέχρι το 2050. Κύριο χαρακτηριστικό των ανατροπών και μετασχηματισμών που θα υπάρξουν, είναι η ανάδειξη της Κίνας και της Ινδίας ως πρωταγωνιστών στην διεθνή οικονομική σκηνή. Ειδικώτερα οι αναλυτές της PricewaterhouseCooper προβλέπουν ότι 7 κράτη (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδονησία και Τουρκία), θα ξεπεράσουν σε ανάπτυξη πριν το 2020, τις οικονομίες των κρατών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς). Ένα εξ ίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και την προβολή τους στον χρόνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των αναπτυσσομένων χωρών θα υπερβεί εκείνο των ανεπτυγμένων μέχρι το 2023.
Η πρωτιά της Κίνας
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η κοινή διαπίστωση ότι η Αμερική θα εκτοπιστεί από την πρώτη θέση της μεγαλύτερης οικονομίας (ως προς το ΑΕΠ) από την Κίνα, ενώ την τρίτη θέση αναμένεται να καταλάβει η Ινδία. Επίσης αναμένεται ο τριπλασιασμός του παραγομένου παγκοσμίως πλούτου. Η επικυριαρχία της Κίνας στην διεθνή οικονομική σκηνή, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν την βιομηχανική επανάσταση του τέλους του 18ου αιώνος. Η βιομηχανική επανάσταση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά της οικονομικής ισχύος από την Ασία προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σε ότι αφορά τα μικρά, ευημερούντα, αλλά με γηράσκοντες πληθυσμούς κράτη, όπως Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία κλπ θα υποχωρήσουν κατά πολλές θέσεις στον πίνακα των πλουσίων κρατών.
Οικονομία της οικολογίας
Πόλεμοι στρατιωτικοί ἤ εμπορικοί, η επιστροφή στον προστατευτισμό, επιδημίες κλπ, είναι παράγοντες ιστορικά επαναλαμβανόμενοι και επιβεβαιωμένοι, αλλά χρονικά απρόβλεπτοι. Είναι συνεπώς βέβαιο ότι οι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και θα συντελέσουν στην διαμόρφωση των εξελίξεων. Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που για πρώτη φορά αποτελεί αντικείμενο εκτιμήσεως. Η διαρκής μείωση των υπαρχόντων και διαθεσίμων φυσικών πόρων είναι ό μεγαλύτερος ίσως κίνδυνος για τις επερχόμενες γενεές και την επιβίωσή τους στον πλανήτη μας. Για τον λόγο αυτό οι αναλυτές της HSBC και της PwC, επισημαίνουν με έμφαση πως είναι επιτακτική η ανάγκη για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
Είναι πιθανόν στις επόμενες δεκαετίες να αλλάξουν πολλές συνήθειες και πράγματα που όλοι μας θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένα και αυτονόητα. Οι προβλέψεις κάθε είδους στηρίζονται στην προβολή δεδομένων στο μέλλον. Όμως πάντα υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγων που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Για τον λόγο αυτό δημοσιεύω με μεγάλη επιφύλαξη τον πίνακα με τις 15 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου όπως θα έχουν διαμορφωθεί εκεί γύρω στο 2050, όπως τον παρουσίασαν οι οικονομικοί αναλυτές της HSBC και της PricewaterhouseCooper.
2050 : ΟΙ 15 ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
1 ΚΙΝΑ
2 ΗΠΑ
3 ΙΝΔΙΑ
4 ΙΑΠΩΝΙΑ
5 ΓΕΡΜΑΝΙΑ
6 ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
7 ΒΡΑΖΙΛΙΑ
8 ΜΕΞΙΚΟ
9 ΓΑΛΛΙΑ
10 ΚΑΝΑΔΑΣ
11 ΙΤΑΛΙΑ
12 ΤΟΥΡΚΙΑ
13 ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ
14 ΙΣΠΑΝΙΑ
15 ΡΩΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις