ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Ιπποκράτειος Πολιτεία: Μετά το ΜΑΤΙ αυτή είναι η επόμενη «ΦΑΚΑ» ΘΑΝΑΤΟΥ στην ΑΤΤΙΚΗ!

 Πρώτη δημοσίευση: Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

 Μετά την τραγωδία στο Μάτι η σκαπάνη του ρεπορτάζ φέρνει στο φως μια βραδυφλεγής «βόμβα» στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού ενός από τα τελευταία δάση του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Δεκάδες κατοικίες «μελών» του οικοδομικού συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» ξεφυτρώνουν ανάμεσα στις βελανιδιές και τα πεύκα του δάσους της Αγίας Τριάδας στην Πάρνηθα, μεταξύ τους βίλες ανώτατων Δικαστικών υπαλλήλων, πολιτικών, δικηγόρων και πρώην βουλευτών.

Τη στιγμή που το πράσινο που αντιστοιχεί ανά κάτοικο στην πρωτεύουσα έχει μειωθεί δραματικά στο 1,5 τ.μ. και η σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών κινδυνεύει, στη βορειοανατολική πλευρά της Πάρνηθας όπου απλώνεται το ειδυλλιακό πυκνόφυτο δάσος της Αγίας Τριάδας αναπτύσσεται μια αμφιβόλου νομιμότητας πόλη από τον οικοδομικό

συνεταιρισμό «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία». Το ζωτικής σημασίας για την Αττική δάσος που οικοδομείται σήμερα με γρήγορο ρυθμό εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως το 1977.

Από το 1985 το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών (ΑΣΙΔ), το ανώτατο όργανο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη χώρα μας, έχει κρίνει ότι το δάσος της Αγίας Τριάδας έκτασης 7.500 στρεμμάτων είναι εθνική Γη.

Ωστόσο εδώ και χρόνια κανένας από τους υπουργούς Γεωργίας δεν έκανε ως όφειλε αποδεκτή τη γνωμοδότηση αυτή, που ήταν υποχρεωτική η αποδοχή της βάσει της νομοθεσίας, αφού ήταν υπέρ του Δημοσίου.

Το γεγονός αυτό αποτελεί και τον σκόπελο για την εφαρμογή της απόφασης του ΑΣΙΔ, βάσει της οποίας οι όποιες άδειες οικοδομής θα έπρεπε να είχαν ανακληθεί.

Νωρίτερα το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) με γνωμοδότησή του (318/1977) ομοφώνως είχε αποφανθεί ότι το δάσος πρέπει να διατηρηθεί ακέραιο, μακριά από κάθε οικιστική επέμβαση, διότι η προστασία του εξυπηρετεί ύψιστα κοινωνικά συμφέροντα.

Όμως το Δασαρχείο Πεντέλης σε γνωμοδότησή του (9837/1977) απέφυγε τεχνηέντως να εκφέρει αιτιολογημένη γνώμη αν η έκταση θα πρέπει να διατηρήσει ή όχι τον δασικό της χαρακτήρα και την ίδια χρονιά η Πολιτεία ενέκρινε ρυμοτομικό σχέδιο οικιστικής αξιοποίησης τους δάσους…

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) το οροπέδιο Αγίας Τριάδας – Κατσιμιδίου είναι μείζονος σημασίας επειδή βρίσκεται στον δίαυλο Πεντέλης – Πάρνηθας.

Από το δάσος αυτό εμπλουτίζονται με οξυγόνο οι άνεμοι της Πάρνηθας, οι οποίοι πνέουν 8-9 μήνες τον χρόνο με βορειοανατολική κατεύθυνση.

Στο παρελθόν στη φυσική αυτή διαδικασία συνέβαλλαν και τα δάση Καλάμου και Βαρνάβα, αλλά κάηκαν και σήμερα έχουν οικοδομηθεί…

Τον Νοέμβριο του 1988 υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση από την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων, τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, την Εταιρεία Οικολογίας και Ανάπτυξης και από τον ιδιώτη κ. Γ. Χαροκόπο κατά του υπουργού Γεωργίας για την ακύρωση άδειας οικοδομής 785/1988 στο δάσος της Αγίας Τριάδας, του ΠΔ της 7ης Νοεμβρίου 1977 και κάθε συναφούς πράξης.

Ωστόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 25 Ιουνίου 1992 (2282/92) αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το Σύνταγμα δεν υποχρεώνει τη διοίκηση σε ανάκληση διαταγμάτων ρυμοτόμησης δασών… Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Πάρνηθας, περιορίζεται το δικαίωμα δόμησης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και ο συντελεστής δόμησης από 0,20 καθορίζεται σε 0,15.

                            Βίλες προνομιούχων με θέα …φυσικές λίμνες, ελάφια και πλούσια χλωρίδα

Το πανέμορφο δάσος της Αγίας Τριάδας απέχει 30 χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών.
Φυσικές λίμνες που σχηματίζονται στα νοτιοανατολικά και στα νοτιοδυτικά της κορυφής «Μπελέτσι» κοσμούν το κατάφυτο οροπέδιο Αγίας Τριάδας – Κατσιμιδίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και είναι βιότοπος των ελαφιών της Πάρνηθας.
Την άνοιξη τα ελάφια κατεβαίνουν στις λίμνες και ζευγαρώνουν, αλλά μάλλον αυτό δεν θα ξανασυμβεί λόγω της ανθρώπινης παρουσίας, διότι τώρα πάνω από τις λίμνες έχουν ξεφυτρώσει βίλες…Η πλούσια βλάστηση της έκτασης συντίθεται από πουρνάρια, αιωνόβιες βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκορομηλιές, κουμαριές, μυρτιές, σπάρτα, κυκλάμινα, κρίνα και μενεξέδες. Οι πηγές Αγία Τριάδα, Ζιπούνι, Κρόνιεζα, Πέλγεζι και Μυρτελούπι κελαρύζουν γύρω από την κορυφή «Μπελέτσι», περιοχή που μέχρι την κορυφή «Μπάφι» έχει τα αρχαιότερα πετρώματα της Πάρνηθας, ηλικίας περίπου 360 εκατομμυρίων ετών.

Γ. Παπαδημητρίου: Αντισυνταγματικό και παράνομο το ΠΔ του 1977

«Σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία το δάσος της Αγίας Τριάδας ανήκει στην κυριότητα του Δημοσίου» επισημαίνει ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παπαδημητρίου:

«Επομένως με αυτά τα δεδομένα είναι απαγορευτική κάθε προσπάθεια οικιστικής ανάπτυξης στο δάσος. Ο συνεταιρισμός Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία έχει κερδίσει την αρωγή της διοίκησης, η οποία θα έπρεπε να διαμορφώνει τις θέσεις της με προσήλωση στη νομιμότητα και την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος.

Το 1977 η Πολιτεία ενέκρινε με Προεδρικό Διάταγμα ρυμοτομικό σχέδιο για την οικιστική αξιοποίηση της περιοχής, όμως το διάταγμα αυτό είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό.

Δασώδες οικοσύστημα.
Δηλαδή η έκδοσή του είναι αντίθετη προς κάθε έννοια νομιμότητας.

Όσοι είχαν την πρωτοβουλία της έπρεπε να γνωρίζουν, όπως αποδείχτηκε αργότερα το 1985 στη γνωμοδότηση του ΑΣΙΔ, ότι η έκταση στην οποία αναφέρεται το σχέδιο ανήκει στο Δημόσιο.

Το σκεπτικό αυτό μας οδήγησε να υποβάλουμε στον έλεγχο του ΣτΕ τη συνταγματικότητα του ρυμοτομικού σχεδίου.

Η έκταση αυτή συνιστά δασώδες οικοσύστημα, προστατεύεται δε από το άρθρο 24 του Συντάγματος, που στη μέριμνά του να διασφαλίσει συνολικά την οικολογική ισορροπία, επεκτείνει την προστασία και στα δάση.

Ετσι στοιχειοθετείται η έννοια του δασικού κεκτημένου, που θεμελιώνεται κατά τρόπο στέρεο στο Σύνταγμα. Κάθε προσπάθεια λοιπόν που αποσκοπεί στην υπονόμευση και την υπέρβασή του, όπως στην περίπτωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας, είναι σαφώς αντισυνταγματική».

Έτσι κόπηκε το δάσος σε οικόπεδα «φιλέτα»
Όλα αρχίζουν το 1973, όταν ένας γνωστός μεγαλοοικοπεδούχος αγοράζει 80 από τα 106 εξ αδιαιρέτου μερίδια του δάσους Αγίας Τριάδας που είχαν κάτοικοι των Κιούρκων. Ο κ. Νάστος αγοράζει τα μερίδια για λογαριασμό του οικοδομικού συνεταιρισμού “Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία”. Αν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους είναι ασαφές και αδιευκρίνιστο, το 1974 το κράτος, με την διαδικασία του άρθρου 9 του χουντικού ν.δ. 86/1969, αναγνωρίζει ότι αποτελεί ιδιοκτησία του “Συνεταιρισμού”. Κι αμέσως αρχίζουν οι ενέργειες για την έκδοση ρυμοτομικού διατάγματος.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) με την γνωμοδότησή του 318/1977, ομοφώνως αποφαίνεται ότι το δάσος πρέπει να διατηρηθεί ακέραιο, μακριά από κάθε οικιστική επέμβαση, διότι η προστασία του εξυπηρετεί ύψιστα κοινωνικά συμφέροντα. Αναφέρει μάλιστα ότι μόνο το 10% μπορεί να οικοπεδοποιηθεί.

Τελικά εκδίδεται απόφαση ότι ο υπουργός Γεωργίας μπορεί να εκδώσει άδεια κατάτμησης τους δάσους. Εκδίδεται επίσης στις 23 Νοεμβρίου 1977 το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 23/77 που επιτρέπει την ρυμοτόμηση. Το δάσος της Αγίας Τριάδας κόβεται σε οικόπεδα ανά δύο στρέμματα. Το 1983 ο τότε υφυπουργός Γεωργίας αναπέμπει στο Αναθεωρητικό Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών (ΑΣΙΔ) την υπόθεση της “Ιπποκράτειας Πολιτείας”. Το 1985 το ΑΣΙΔ αποφαίνεται με πλειοψηφία 5-1 ότι το δάσος Αγίας Τριάδας είναι δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι το ανώτατο όργανο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη χώρα μας, έχει κρίνει ότι το δάσος της Αγίας Τριάδας έκτασης 7.500 στρεμμάτων είναι εθνική Γη.

Με βάση τα παραπάνω, έπρεπε να ανακληθεί η άδεια κατάτμησης και οι τυχόν άδειες οικοδομής. Δεν υπάρχει ανάκληση. Αντίθετα, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας ξαναστέλνει την υπόθεση στο ΑΣΙΔ για να γνωμοδοτήσει εκ νέου.
Όλα αυτά τα χρόνια κι ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε νομική εκκρεμότητα, στο δάσος της Αγίας Τριάδας ξεφυτρώνουν πολυτελείς βίλες. Κόβονται επίσης και ασφαλτοστρώνονται μεγάλοι δρόμοι που θα τους ζήλευε ακόμα και το κέντρο της Αθήνας.

Δυστυχώς, το ερώτημα που προκύπτει για άλλη μια φορά είναι το γιατί οι εκάστοτε Υπουργοί Γεωργίας δεν έκαναν δεκτή τη γνωμοδότηση του ΑΣΙΔ και δεν έσπευσαν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια δόμησης στην περιοχή αυτή που έχει χαρακτηριστεί δημόσια γη. O πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών, Ελευθέριος Φραγκιουδάκης αναρωτιέται με τη σειρά του:

Να πουν στον ελληνικό λαό όλοι εκείνοι που χρημάτισαν υπουργοί Γεωργίας ποιο δημόσιο συμφέρον υπηρέτησαν ή υπηρετούν, όταν το δημόσιο συμφέρον επέβαλλε υποχρεωτικά και σύμφωνα με τη νομοθεσία να κάνουν άμεσα αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών (ΑΣΙΔ), το οποίο έκρινε κατά πλειοψηφία 5-1 ότι η έκταση που απλώνεται τώρα η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι εθνική Γη.

Σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου οι εκάστοτε υπουργοί δεν υπέγραψαν και δεν απεδέχθησαν τη γνωμοδότηση, προκειμένου η περιοχή να εξακολουθεί να βρίσκεται δήθεν σε καθεστώς διοικητικής διερεύνησης του ιδιοκτησιακού της ζητήματος.

Αλλά στην πραγματικότητα με σκοπό να μην διαταραχθούν οι συνθήκες συναλλαγής για ρευστοποίηση του δάσους, ώστε η περιοχή να οικοδομηθεί, να καταστεί πυκνοδομημένη και το Κράτος όταν καταφέρει να ρυθμίσει την αυθαίρετη δόμηση στα δημόσια δασικά κτήματα να νομιμοποιήσει και τον οικισμό αυτό.

Η τελευταία εξέλιξη, που περιλαμβάνει και την υπόθεση της Ιπποκράτειου Πολιτείας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε σε Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Ορεινού Όγκου της Πάρνηθας. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα όμως, σχετίζεται με την Ιπποκράτειο Πολιτεία απλά υπό την έννοια ότι περιορίζει το συντελεστή δόμησης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αναστέλλει την όποια δόμηση όπως και θα όφειλε, αφού σύμφωνα και με τα παραπάνω, αλλά και με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γ. Παπαδημητρίου, κάθε οικιστική ενέργεια σε αυτή την περιοχή είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

Το χρονικό του πολιτικού «εγκλήματος»
Ας δούμε πώς ακριβώς επιτεύχθηκε η κατάτμηση και ρυμοτόμηση του δάσους:
– Το 1974 η κυβέρνηση πατώντας σε χουντικό Νόμο αναγνωρίζει ότι το δάσος ανήκει στον Συνεταιρισμό. Αμέσως αρχίζουν ενέργειες για έκδοση ρυμοτομικού διατάγματος.
– Το 1977 κατά την επεξεργασία του σχεδίου διατάγματος από το Συμβούλιο Επικρατείας, το δασαρχείο Πεντέλης σε γνωμοδότησή του (9837) δεν αιτιολογεί τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης. Αντίθετα, το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών με γνωμοδότησή του (318) αποφαίνεται για τη διατήρηση του δάσους λόγω ύψιστου κοινωνικού συμφέροντος, χωρίς οικιστική παρέμβαση. Επιτρέπει την οικοπεδοποίηση μόνο του 10%.
– Στις 23 Νοέμβρη 1977, επί ΝΔ, εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει την ρυμοτόμηση. Το δάσος της Αγ. Τριάδας κόβεται σε οικόπεδα.
Από κει και πέρα, το έγκλημα συνεχίζεται, αυτή την φορά με συνεχόμενες …αναθεωρήσεις:

– Το 1983 ο υφυπουργός Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ, αναπέμπει στο Αναθεωρητικό Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών την υπόθεση της «Ιπποκρατείου Πολιτείας».
– Το 1985 το Συμβούλιο αποφαίνεται ότι το δάσος είναι δημόσιο. Με αυτή την απόφαση έπρεπε να ανακληθεί η άδεια ρυμοτόμησης και αν υπήρχαν άδειες οικοδομής. Όμως, όχι μόνο δεν γίνεται αυτό, αλλά ο υφυπουργός ξαναστέλνει την υπόθεση στο Αναθεωρητικό Συμβούλιο για νέα γνωμοδότηση!
Στο μεταξύ, ενώ η υπόθεση εκκρεμεί, μονοκατοικίες και μεζονέτες ξεφυτρώνουν στο δάσος, χιλιάδες δέντρα κόβονται και θάβονται για να γίνουν οι δρόμοι… Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας είναι ότι οι δρόμοι της «Ιπποκρατείου Πολιτείας» περνάνε μέσα από βάση πυραύλων της περιοχής! Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα περί Εθνικής Ασφάλειας, για μια βάση που κόβεται στα δύο, πάνε περίπατο…
– Τον Νοέμβρη του 1988, η Πανελλήνια Ένωση δασολόγων υποβάλλει αίτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά του υπουργού Γεωργίας για την ακύρωση της άδειας οικοδομής του 1988, του ΠΔ του 1977 και κάθε συναφούς πράξης. Η Ένωση επικαλείται το Σύνταγμα για την απόλυτη προστασία των δασών.
– 25 Ιούνη 1992 το Συμβούλιο Επικρατείας υποστηρίζει λίγο ως πολύ, κατά πλειοψηφία, ότι ως προς τους νόμους για τα δάση, το Σύνταγμα δεν υποχρεώνει την πολιτεία να ανακαλεί τυχόν παράνομες πράξεις. Προβλέπει απλά ότι έχει την ευχέρεια να το κάνει αν το επιθυμεί!..
Αξίζει, λοιπόν, να υπογραμμιστεί ότι ακόμη μια φορά η αστική Δικαιοσύνη νομιμοποιεί την οικοπεδοποίηση με επίκληση μάλιστα, σε κάποιο σημείο, «τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η ανάκληση του ρυμοτομικού σχεδίου στο γενικότερο δημόσιο συμφέρον»!.. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση δημόσιο συμφέρον βαφτίζεται η καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας – και μάλιστα του δημόσιου δάσους – από τους λίγους…

Η έρευνα του ντετέκτιβ Σωκράτη Στρατή και τα ρεπορτάζ που «πνίγηκαν»

Πριν περίπου 18 χρόνια ο ιδιωτικός ερευνητής Σωκράτης Στρατής είχε αναδείξει το όργιο αυθαιρεσίας και τις αδιαφανείς πολιτικές, δικαστικές δοσοληψίες με φόντο την «Ιπποκράτειο Πολιτεία». Σ’ ένα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής του δημοσιογράφου Αλέξη Τερζή είχε αποκαλυφθεί πως οικογένειες ανώτατων δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων αλλά και πολιτικών «εν μια νυκτί» είχαν αποκτήσει οικοπεδικές μερίδες του Οικοδομικού Συνεταιρισμού…
Και ως δια …μαγείας εγκρίθηκε σύντομα στην περιοχή η ρυμοτόμηση και εκδόθηκαν άδειες οικοδομής!

«Φάκα» θανάτου σε περίπτωση πυρκαγιάς

Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάταξη της αυθαίρετης δόμησης και της καταπάτησης των δασών με κύριο κίνδυνο την απώλεια ανθρώπινων ζωών η ομάδα Up Drones «απαντά» με ένα βίντεο από την «Ιπποκράτειο Πολιτεία».

Μία περιοχή γεμάτη αδιέξοδα. Ενδεικτική εξάλλου είναι η εικόνα από το Google Earth με όλους τους δρόμους που καταλήγουν σε αδιέξοδα.

Πρόκειται για μία περιοχή που δέχεται πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν τα σπουδαία αξιοθέατα όπως το πρώην Βασιλικό κτήμα Τατοΐου και την τεχνική λίμνη Μπελέτσι. Ωστόσο πολλοί χάνονται ή εγκλωβίζονται, αφού δεν μπορούν να βρουν την έξοδο από τον οικισμό ούτε με GPS.

Είναι δεκάδες τα αδιέξοδα και οι δρόμοι που διακόπτουν την πορεία τους είτε επειδή υπάρχει κάποια χαράδρα μπροστά τους είτε επειδή η άσφαλτος έχει φτάσει μέχρι ενός σημείου που υπάρχει κατοικία και μετά διακόπτεται από χωματόδρομο. Το πιο ειρωνικό είναι πως μετά από κάποια μέτρα χωματόδρομου ξανασυναντάς άσφαλτο γιατί υπάρχει κάποια κατοικία.

Κάτοικος της περιοχής υποστηρίζει πως θα πρέπει να τοποθετηθούν μεγάλες και ευδιάκριτες πινακίδες που να συνοδεύονται από φωτεινή πορτοκαλί σήμανση που να αναφέρουν της εξόδους από τον οικισμό προς στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Οι υπάρχουσες πινακίδες που αναφέρουν την έξοδο προς Αθήνα είναι σχεδόν πενήντα εκατοστών πολύ παλιάς κατασκευής σκουριασμένες και οι περισσότερες πνιγμένες μέσα στα χόρτα.

Επείγουσα επιστολή απεστάλη από τον Συνεταιρισμό προς τον Δήμαρχο Ωρωπού Κο Ρούσση και στην Περιφερειάρχη Αττικής κ.Δούρου σχετικά με την πρόληψη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από στρώμα πευκοβελονών που στροβιλίζονται στον δυνατό άνεμο και δημιουργούν άμεσο κίνδυνο ανάφλεξης». Γι αυτό το λόγο οι κάτοικοι μετά την τραγωδία στο Μάτι, απευθύνθηκαν προς τον Δήμαρχο Ωρωπού που ανήκουν και την Περιφερειάρχη με έντονο τρόπο για να ληφθούν άμεσα μέτρα πυροπροστασίας…

πηγή: https://adiakritos.gr/

 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις