ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Απαγορεύονται τα "ατυχήματα"

Τέλος στα σενάρια για εκλογές-έκπληξη τον Οκτώβριο, ύστερα από μια σύγκρουση με την τρόικα για την πέμπτη αξιολόγηση, επιχειρεί να θέσει η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Α. Σαμαράς επιδιώκει να αναχαιτίσει τις γερμανικές πιέσεις, για την επιβολή στην Ελλάδα ενός νέου καθεστώτος αυστηρής επιτήρησης για την τριετία 2015-2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία
συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, έδωσε την ευκαιρία στη Γερμανίδα καγκελάριο να ξεκαθαρίσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πολύ δύσκολη, για την ελληνική πλευρά, πέμπτη αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, ώστε, ακολούθως, να ανοίξει η διαπραγμάτευση για τη νέα ελάφρυνση του χρέους. Να υπάρξει, δηλαδή, προσήλωση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα και να αποφευχθούν σκέψεις και σενάρια για μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων και προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο.

Οι θέσεις που εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος αποτελούν την απάντησή της στα σενάρια κύκλων του Μαξίμου, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κρατήσει μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στην τρόικα και, αν χρειασθεί, να εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση και να προσφύγει στις κάλπες.
Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο την υποστήριξή της, ώστε να πάει καλά για την Ελλάδα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και η συζήτηση για το χρέος και για το νέο, αυστηρότερο ή πιο χαλαρό, καθεστώς διεθνούς επιτήρησης της οικονομίας.
Στην κυβέρνηση προκαλεί έντονη ανησυχία η διαφαινόμενη εμμονή του Βερολίνου στη διαιώνιση της αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας από τους πιστωτές, τουλάχιστον μέχρι και το 2017. Στόχος, όχι μόνο των Γερμανών, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι να παραμείνει ενεργή η τρόικα στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε, πολύ περισσότερο, μια πιθανή κυβέρνηση με κεντρικό άξονα το ΣΥΡΙΖΑ, εγγυώνται τη συνέχιση της εφαρμογής της «μνημονιακής» οικονομικής πολιτικής.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνδέσει την προσπάθειά της για πολιτική επιβίωση με την προσπάθεια να δώσει τέλος στην ασφυκτική επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής από τους δανειστές, ώστε να ανακτηθούν κάποιοι βαθμοί ελευθερίας για την ανακούφιση της κοινωνίας από τα σκληρά μέτρα του πρόσφατου παρελθόντος. Συμπυκνώνοντας την ουσία αυτού του διακυβεύματος, ο Β. Βενιζέλος δήλωνε εμφατικά πριν από λίγες ημέρες: «Όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όχι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα».
Στον αντίποδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εδώ και μήνες ασχολείται όχι με το πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος (η συνταγή είναι λίγο-πολύ προαποφασισμένη), αλλά με το πώς θα υποχρεωθεί η Αθήνα να παραμείνει σε επιτήρηση, παρότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και η εξάντληση των δόσεων του ευρωπαϊκού δανείου εξ αντικειμένου ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. Τα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι δύο:
-          Το πρώτο, γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, είναι να υποχρεωθεί η Ελλάδα να λάβει ένα νέο δάνειο (συνοδευόμενο από νέο μνημόνιο) ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 12,6 δισ. ευρώ του 2015. Ο Α. Σαμαράς τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα δεν θέλει το νέο δάνειο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, τόσο επί Στουρνάρα, όσο και με τη σημερινή ηγεσία του Γκ. Χαρδούβελη, εκτιμά ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, αφού οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειασθούν τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αυτό το ποσό, σε συνδυασμό με κάποια έκδοση ομολόγων, θα είναι αρκετό για να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση το 2015. Όμως, αυτή η συζήτηση παραμένει ανοικτή και η Αθήνα φοβάται δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιοποιήσει το πόρισμά της για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Αν αυτό το ποσό είναι μικρό, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει βάσιμα ότι οι τράπεζες θα το καλύψουν άνετα από την αγορά και ότι, ως εκ τούτου, τα 11 δισ. ευρώ μπορούν να αποδεσμευθούν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Αν, όμως, το ποσό ανεβεί στα επίπεδα των 5 δισ., ή και παραπάνω, η τρόικα θα απαιτήσει να μείνουν στην άκρη τα 11 δισ., μέχρι να ολοκληρώσουν οι τράπεζες τις προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων από την αγορά. Αυτό θα σημαίνει, στην ουσία, ότι θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, οπότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε έντονες πιέσεις να πάρει το νέο δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
-          Το δεύτερο σενάριο, που θα ενεργοποιηθεί πιθανόν παράλληλα με την άσκηση πιέσεων για νέο δάνειο, και το οποίο «διέρρευσε» αυτή την εβδομάδα στην Wall Street Journal, είναι να βρεθεί ένας τρόπος σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση «μνημονιακής» πολιτικής από την Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται να συμφωνηθούν μεν, αλλά να μην ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά αυτό να γίνεται τμηματικά και μόνο στο βαθμό που η Αθήνα θα συνεχίσει να υλοποιεί το οικονομικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του σχεδίου, θα μπορούσε η συμφωνημένη ελάφρυνση του χρέους να ενεργοποιηθεί ύστερα από παρέλευση τριετίας και μόνο στο βαθμό που η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά το πρόγραμμά της.
Από ελληνικής πλευράς, αυτό που θα προταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι να διαμορφωθεί ένα τριετές εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εγκριθεί από την Κομισιόν και η υλοποίησή του θα εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει πλέον και άκρως «φιλική» για την Ελλάδα ηγεσία, υπό τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Αυτή η πρόταση, όμως, που ισοδυναμεί με οριστική κατάργηση της τρόικας και επάνοδο της χώρας σε ευρωπαϊκή «κανονικότητα», έχει έναν πολύ σημαντικό αντίπαλο: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 2016 και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τεθεί εκτός του σχήματος που θα εποπτεύει τη χώρα...
http://www.sofokleous10.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις