ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Το 2009 μαγείρεψαν το έλλειμμα. Σήμερα μαγείρεψαν το πλεόνασμα

Δεν βγαίνουν οι αριθμοί - Ψάχνουν όλοι οι οικονομολόγοι να μάθουν πώς πιάσαμε αυτό το νούμερο
Αν κάποιος επιχειρήσει να υπολογίσει το πώς βγήκε το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δισ. ευρώ, τότε θα χαθεί σε υπολογισμούς και ...παραδοχές ανάμεσα σε Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ.
Όσο και αν προσπαθήσει κάποιος δεν θα βγάλει άκρη, αφού στο τέλος λείπουν 900 εκατ. ευρώ για να «πιάσουμε» τα 3,4 δισ. ευρώ!
Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αναφέρεται ξεκάθαρα. Αυτό προκύπτει μετά από μια σειρά υπολογισμών, που
και πάλι δεν βγάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Στο Newsbomb.gr λοιπόν, προσπαθήσαμε να κάνουμε τους υπολογισμούς για να δούμε το πώς προκύπτει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Eurostat αποδέχεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 23,1 δισ. το 2013 μαζί με την επίπτωση από τη ...στήριξη των τραπεζών.
Το 2013 η Γενική Κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πραγματοποίησε μεταβιβάσεις κεφαλαίων ύψους 6,18 δισ. ευρώ για την εξυγίανση των τραπεζών και άλλα 14,76 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat στις 14 Απριλίου.
Αυτή η επίπτωση στο έλλειμμα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν 19,72 δισ. ευρώ.
Αν δεν υπολογίσουμε όμως αυτή την επίπτωση, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ήταν στα 3,8 δισ. ευρώ (23,1 δισ. έλλειμμα – 19,72 δισ. χωρίς επίπτωση τραπεζών = 3,38 δισ.).
Αν αφαιρέσουμε τις δαπάνες για τόκους, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι 3,4 δισ. ευρώ, με όρους Eurostat, ενώ με όρους «μνημονίου» και ΕΛΣΤΑΤ, πέφτει στο 1,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση και του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι δαπάνες για τόκους όμως, το 2013 (σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για το ύψος των τόκων και των χρεολυσίων μέχρι το 2030, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη) άγγιξαν τα 5,88 δισ. ευρώ.
Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Διότι αν στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 των 3,38 δισ. ευρώ, αφαιρέσουμε τους τόκους που πληρώσαμε το περασμένο έτος ύψους 5,88 δις, το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα; Μας λείπουν από τον υπολογισμό 900 εκατ. ευρώ!


http://www.newsbomb.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις