ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται >>> ότι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας >>> υπάρχουν πολλοί "παναθηναϊκάκηδες"....
__________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μετά το γερμανικό περιοδικό FOCUS και τις γνωστές φωτογραφίες με την Αφροδίτη της Μήλου, ήλθε η σειρά των Ελβετών. Η εφημερίδα BLICK AM ABEND στις 10 Μαΐου δημοσίευσε άρθρο με τίτλο : «Η Ευρώπη μας στέλνει τον λογαριασμό». Στο τέλος του άρθρου υπάρχει μια έκπληξη. Η εφημερίδα με σαφώς ειρωνική διάθεση, προσφέρει ένα κουπόνι και καλεί τους αναγνώστες της να το χρησιμοποιήσουν όταν θα πάνε για διακοπές στην Ελλάδα. Με το κουπόνι μπορούν σε οποιοδήποτε εστιατόριο στην Ελλάδα να πάρουν δωρεάν ένα μπουκάλι ούζο ἤ μια μερίδα γύρο !!! Στο κουπόνι-προσβολή υπάρχει κείμενο που γράφει ότι η Ελβετία θα δώσει 5,6 δις ελβετικά φράγκα για να αποτρέψει την χρεωκοπία της Ελλάδος. Ως αντάλλαγμα καλεί τους Έλληνες εστιάτορες να διαθέσουν δωρεάν ένα μπουκάλι ούζο ἤ ακόμη καλύτερα μια μερίδα γύρο. Την σωτηρία της Ελλάδος πρέπει να την γιορτάσουμε γράφουν περιπαικτικά οι Ελβετοί. Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να μας πείσει ότι χάρις σε αυτόν και στην υπερήφανη πολιτική του, η Ελλάδα έχει αποκτήσει ξανά το κύρος και την αξιοπιστία της, που είχε χάσει την περίοδο 2004-2009 με την «επάρατο» δεξιά. Όμως τα γεγονότα τον διαψεύδουν.


F.I.

Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ

Η «σημασία της αυτομόρφωσης και της δια βίου μόρφωσης» ήταν πριν λίγες ημέρες το θέμα της Έκθεσης των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, στους μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ δόθηκε ένα κείμενο της Αλεξάνδρας Κορωναίου με τίτλο «Εκπαιδεύοντας Εκτός Σχολείου».
Ζητήθηκε να κάνουν περίληψη του κείμενου, να αναπτύξουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου αποσπάσματος και να απαντήσουν σε δομικές και γραμματικές ασκήσεις.
Το ακριβές θέμα της έκθεσης ήταν: «Σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε στην σημασία της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσής της σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου».
Το θέμα είναι γνωστό, και ως είδηση δεν έχει πλέον αξία. Όμως η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν την συνδυάσουμε με το βιογραφικό του κ. Παπανδρέου, κατά παράδοση πρωθυπουργού της Ελλάδος, σύμφωνα με δήλωσή του πριν λίγες ημέρες. Στην ιστοσελίδα του κ. Παπανδρέου διαβάζουμε το βιογραφικό του και ανακαλύπτουμε ότι μεταξύ άλλων είναι και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης. Τώρα τι είναι αυτό το Κέντρο δεν γνωρίζω και έχω την εντύπωση ότι ούτε ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει. Εκείνοι πάντως που σίγουρα ξέρουν κάτι παραπάνω είναι σφουγγοκωλάριοι και λοιποί γυμνοσάλιαγκες, ερπετά και τρωκτικά της εξουσίας, που για να φανούν αρεστοί στο αφεντικό τους, επέλεξαν την αυτομόρφωση ως θέμα εξετάσεως στις πανελλαδικές, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλύψουν την δική τους έλλειψη μόρφωσης και αυτομόρφωσης. Η μέθοδος είναι παλιά και γνωστή : του γυμνοσάλιαγκα που προχωράει έρποντας, χάρη στο σάλιο του και στα κέρατά του…..
Απόσπασμα από το βιογραφικό του κ. Παπανδρέου:
o Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
o Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας
o Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών
o Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης
o Ιδρυτικό Μέλος του Helsinki Citizens Assembly
o Ιδρυτικό Μέλος της Πρωτοβουλίας για την Συνεργασία στα Βαλκάνια
o Συντονιστής της Επιτροπής για την ανάληψη από τη χώρα μας της Ολυμπιάδας του 2004
F.I.

ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ!!!

Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο σπίτι του Δημάρχου της Χιμάρας και προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ.Βασίλη Μπολάνου. Σύμφωνα με το Βορειοηπειρωτικό Πρακτορείο Ειδήσεων(nenanews),από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο σπίτι του δημάρχου, σε σταθμευμένα αυτοκίνητα καθώς και στα γύρω σπίτια. Θαύμα χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα αφού τα θραύσματα της έκρηξης εκτοξεύτηκαν σε μεγάλη απόσταση. Συγκεκριμένα: από την έκρηξη διαλύθηκε η εξώπορτα του σπιτιού του κυρίου Μπολάνου και έσπασαν όλα τα τζάμια, ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές ζημιές και τέλος έσπασαν τα τζάμια των γειτονικών σπιτιών. Δεν είναι πρώτη φορά που ο κύριος Μπολάνος γίνεται στόχος τρομοκρατικής ενέργειας. Στις προηγούμενες εκλογές, εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του δημάρχου της Χιμάρας και προέδρου της μειονοτικής οργάνωσης "ΟΜΟΝΟΙΑ". Τυχαία τότε δεν είχαμε θρηνήσει θύματα. Όντας πρόεδρος του μοναδικού συλλογικού οργάνου των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και δήμαρχος ενός δήμου του οποίου οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν την ελληνικότητά του, ο κύριος Μπολάνος έχει πολλές φορές ενοχλήσει τους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, διεκδικώντας αυτονόητα δικαιώματα για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Δικαιώματα τα οποία απορρέουν και από την Σύμβαση Πλαίσιο που έχει υπογράψει η Αλβανία.
epirusgate.blogspot.com

ΝΕΟ BLOG

Το ΠΑΣΟΚ μας έστειλε στην ανεργία : Πετύχαμε στον πιό αξιοκρατικό διαγωνισμό, μας κάλεσαν για διορισμό, έπειτα μας πάγωσαν και παραμένουμε μετέωροι . Και άνεργοι και όμηροι.
Ο αγώνας μας για το δικαίωμα στην εργασία έγινε και blog .
http://1gamma2008.blogspot.com/

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (τα χειρότερα έρχονται...)

Οι τούρκοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο την κατάργηση της βίζας για ολιγοήμερες επισκέψεις στην Ελλάδα. Ήδη προσελκύουν τουρίστες με διαφημίσεις λέγοντας ότι είναι δυνατή η επίσκεψη, χωρίς βίζα, στην Ελλάδα για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία. Ο κ. Osman Kabasakal, περιφερειακός διευθυντής του τουρισμού στο Cesme, δήλωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να είναι η πύλη της Τουρκίας προς την Ευρώπη.
Ακόμη μια «επιτυχία» της περήφανης πολιτικής Παπανδρέου…. Και της ιστορικής (για την Τουρκία μόνον) επισκέψεως του πρωθυπουργού της κ. Ερντογάν.
Το κείμενο της σχετικής ειδήσεως στα αγγλικά:
Free tours begin to Greek islands from Turkish town
Visa-free tours from Cesme town of Turkish western province of Izmir to Greek islands began on May 22, 2010.
Sunday, 23 May 2010 13:52
Visa-free tours from Cesme town of Turkish western province of Izmir to Greek islands began on May 22, 2010.
Tura Tourism Agency and Bamtur companies organized tours to Piraeus, Mykonos, Santorini, Crete, Rhodes and Kos with a special permission.
Cesme Tourism Provincial Director Osman Kabasakal told A.A. correspondent that 600-800 people could take place in tours which will take place every Saturday and noted, "Cesme will continue to be gate of Turkey opening to Europe."
The tours will continue till September 11th.
The tours will be held from Cesme to Greek islands with the ferry "Ankara".
AA

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Ο κ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ : ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ....

Αφίσα με τα πολιτιστικά ανδραγαθήματα του δημάρχου Πειραιώς κ. Φασούλα. Μπορεί να μην έχει κάνει κανένα έργο στον Πειραιά αλλά το Σάββατο 22 Μαΐου όχι μόνο δήλωσε "παρών" αλλά σχεδιάσε και εξετέλεσε μια σημαντική εκδήλωση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας (ξέρετε, των Πακιστανών Ινδών, Αφγανών, Ιρακινών, Μπαγκλαντεσιανών και λοιπών λαθρομεταναστών, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων του Πειραιά στις μέρες μας).
Και μιας και είναι και τρία μέτρα άνθρωπος, δεν μπορεί να σκύψει τόσο πολύ για να τους...φιλήσει στοργικά (μάλλον να τους...γλύψει για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές ήθελε) γι' αυτό και είπε να τους διασκεδάσει χθες βράδυ. Διοργάνωσε συναυλία φέρνοντας και την κουτσή Μαρία ή μάλλον την κουτσή...Φατμέ και συγκέντρωσε στον Τινάνειο κήπο, ακριβώς μπροστά απ' το λιμάνι του Πειραιά, όλον τον άπλυτο, Τριτοκοσμικό συρφετό, που μπήκε λαθραία και παράνομα στην χώρα μας! Και γιατί όχι θα μου πείτε; Άνθρωποι δεν είναι και αυτοί; Να μην δραπετεύσουν (όχι από τις φυλακές, έτσι κι αλλιώς τους αφήνουν ελεύθερους) από την καθημερινή βιοπάλη του...παραεμπορίου και των κλοπών! Και πού...; Στον Τινάνειο κήπο, σε ένα πάρκο κόσμημα (εγκαταλελειμμένο και μεσ' το σκουπίδι τα τελευταία τριάμισι χρόνια βέβαια) τον οποίον παρέδωσε η Δημοτική Αρχή Αγραπίδη στους Πειραιώτες και τώρα τον χαίρονται και τον ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ οι ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ που εισέβαλαν στην χώρα μας με την ανοχή των πολιτικάντηδων, οι οποίοι μας κυβερνούν!
Δυστυχώς όμως, το όραμα του σημερινού Δημάρχου δεν είναι το πώς θα λυτρώσει την πόλη από την βρώμα και την υποβάθμιση αλλά το πως θα κλέψει για άλλη μια φορά (την πρώτη φορά έγινε με την συνδρομή των γνωστών media που τον παρουσίασαν ως...σωτήρα και Ολυμπιακάρα, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του απλού Πειραιώτη) την ψήφο όχι τώρα των Πειραιωτών, οι οποίοι τον έχουν καταλάβει προ πολλού αλλά των ΜΗ ΕΛΛΗΝΩΝ μόνο και μόνο για να παραμείνει στον Δημαρχιακό θώκο! Έχει και η αναξιοπρέπεια τα όριά της...
πηγή : http://biocosmology.blogspot.com/
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ "ΦΙΛΟΤΙΜΙΑΣ" : Η αισθητική, συντακτική και ορθογραφική επιμέλεια της αφίσας είναι αντάξιες του Δήμου και του Δημάρχου , αλλά σίγουρα όχι των δημοτών Πειραιώς.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !! ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟ

Οι Έλληνες μαθητές έχουν μια ευκαιρία κάθε χρόνο να μπουν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, σαν κορόιδα που είναι. Οι αλλοδαποί, αν δεν περάσουν, τους δίνεται η δυνατότητα από δεύτερο σύστημα το καλοκαίρι. Και τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να προσκομίζουν πιστοποιητικά σπουδών από τις χώρες τους χωρίς επικύρωση γνησιότητας από ελληνική διπλωματική αρχή του εξωτερικού, ακόμη και αν είναι γειτονικές μας χώρες, ανακατεύοντας εξίσου χώρες εντός Ε.Ε. με τριτοκοσμικές.
Δώστε κορόιδα γονείς χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια για να περάσει το παιδάκι σας σε μια σχολή, ενώ οι αλλοδαποί περνάνε από την πίσω πόρτα με «ειδικές διατάξεις» αυθαίρετων Υπουργικών Αποφάσεων…
Οδηγία του Υπ.Παιδείας προς τα Λύκεια της Χώρας:
«Από το 2007 δίνεται η δυνατότητα υποβολής δεύτερου μηχανογραφικού εισαγωγής στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ στους α) Αλλοδαπούς-Αλλογενείς (Αποφοίτους Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) στους Απόφοιτους Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη Ελληνικής Καταγωγής. Οι υποψήφιοι μπορούν να υπαχθούν σε μια από τις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον δεν έχουν ελληνική καταγωγή οι ίδιοι και κανένας από τους δύο γονείς του. Στην κατηγορία υπάγονται οι αλλογενείς – αλλοδαποί απόφοιτοι των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) – Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) Α’ και Β’ Ομάδας και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) Β’ Κύκλου και τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα δεύτερο σύστημα πρόσβασης (δεύτερο μηχανογραφικό) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με την υπ’ αρίθ. Φ151/20049/Β6/20,02,2007 (ΦΕΚ.272Β/01-03-2007 Υ.Α).
Δικαίωμα έχουν οι αλλοδαποί-αλλογενείς που στις Πανελλήνιες-Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν κατοχυρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση... Φέτος το διάστημα που θα υποβάλλουν οι αλλοδαποί-αλλογενείς τα δικαιολογητικά για το δεύτερο μηχανογραφικό είναι από 20 έως 30 Ιουλίου 2010 στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Διεύθυνση Οργάνωσης & Διεξαγωγής Εξετάσεων). Επειδή δεν είναι ευρέως γνωστός ο τρόπος πρόσβασης των παραπάνω κατηγοριών αποφοίτων, επισυνάπτεται η ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες οδηγίες και τα έντυπα για την ενημέρωση των αλλοδαπών-αλλογενών.
«Δικαιολογητικά, πιστοποιητικά σπουδών κ.λπ., που έχουν εκδοθεί από τις χώρες: Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βανουάτου, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γρενάδα, Δανία, Δομίνικα, Εκουαδόρ (Ισημερινός), Ελ Σαλβαδόρ, Ελβετία, Εσθονία, Η.Π.Α., Ην. Βασίλειο Μεγ. Βρετανίας και Βορ. Ιρλανδίας, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Κίνα (μόνο η Διοικητική Περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), Κολομβία, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Λεζόθο, Λετονία, Λευκορωσία, Λιβερία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μαλάουι, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπελιζέ, Μποτσουάνα, Μπρουνέι-Νταρουσαλάμ, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Κουκ, Νησιά Μάρσαλ, Νιούε, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παναμάς, Πολωνία, Πορτογαλία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκ. της Μακεδονίας, Ρουμανία, Ρωσία, Σαιντ Κιτς και Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουτσία, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουαζιλάνδη, Σουηδία, Σουρινάμ, Τόγκα, Τουρκία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τσεχία, Φιλνανδία, Φίτζι, ΔΕΝ χρειάζεται να έχουν επικυρωθεί για τη γνησιότητά τους από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό…»
πηγή : http://essetaihmar.blogspot.com/

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ…ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι τα Μ.Μ.Ε. με αιχμή του δόρατος την τηλεόραση σπέρνουν τον πανικό, την αναστάτωση, την αβεβαιότητα αλλά και την σύγχυση στους Έλληνες, από τα δελτία ειδήσεων και τις «ενημερωτικές» εκπομπές τους. Εκτός από την ρυπαρή, αιμοδιψή, και κατευθυνόμενη ειδησεογραφία, διάφορα θέματα που μπορεί να απασχολούν την κοινή γνώμη παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, η απαλλοτρίωση της κρίσης με την σύγχυση και κατά συνέπεια ο ακρωτηριασμός αλλά και η ποδηγέτηση των αντιδράσεων των πολιτών.
Κλασσικές περιπτώσεις σύμφωνα με την ανωτέρω περιγραφή, τα πλέον πρόσφατα περιστατικά με την γρίπη, την συλλογή αποδείξεων για την εφορία, την απαγόρευση του καπνίσματος κλπ. Θυμηθείτε την «πανδημία» της γρίπης, όταν για την επίταση της διασποράς πανικού μεταξύ των πολιτών, εμφανίστηκαν «δημοσιογράφοι» φορώντας μάσκες και πρόετρεπαν τους πολίτες να κάνουν το ίδιο για να προφυλαχθούν. Καθημερινά «πολεμικά ανακοινωθέντα» που μιλούσαν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, φανταστικούς αριθμούς θανάτων κλπ, έφεραν τους Έλληνες στα πρόθυρα της αλλοφροσύνης. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ούτε πανδημία, ούτε καν επιδημία υπήρξε, παρά μόνο αρκετά εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν για την αγορά εμβολίων και την οικονομική ενίσχυση των φαρμακευτικών βιομηχανιών.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΖΕΙΝ…
Στην συνέχεια εμφανίστηκε η απαγόρευση του καπνίσματος. Ώρες ατέλειωτες για ηλίθια «ρεπορτάζ» για το πώς και που δεν θα καπνίζουν οι Έλληνες. Ειδικοί χώροι κατασκευασμένοι από γυαλί που επρόκειτο να «απομονώσουν» τους καπνιστές στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια κλπ. Οι ειδικοί και σε αυτό το θέμα παντογνώστες-δημοσιογράφοι, έφθασαν μάλιστα στο σημείο να σχολιάζουν τις προδιαγραφές για τα γυάλινα κλουβιά των καπνιστών, όπως το πάχος των κρυστάλλων, ο τρόπος κατασκευής τους και άλλα πολλά φαιδρά ζητήματα. Ακόμα θυμηθείτε και τους κομμάντος-ράμπο-καπνοφύλακες που θα μαστίγωναν σε κεντρικές πλατείες της χώρας όσους κάπνιζαν σε δημόσιους χώρους. Το αποτέλεσμα και στην περίπτωση της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι γνωστό. Οι πάντες καπνίζουν παντού.
Χωρίς να προλάβουμε να πάρουμε ανάσα από τον καταιγισμό της ενημέρωσης για την γρίπη και την απαγόρευση του καπνίσματος, άρχισε ο βομβαρδισμός από τα Μ.Μ.Ε. για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων που θα μας είναι χρήσιμες στις φορολογικές μας δηλώσεις. Ειδικοί, ειδήμονες, επαΐοντες, σοφοί και ότι άλλο βάζει ο ανθρώπινος νούς, μιλούσαν για αποδείξεις. Ορισμένοι μάλιστα έφθασαν στο σημείο να προτείνουν και ειδικούς φακέλους για την φύλαξή τους, ώστε να μην αλλοιωθούν από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες!! Και ενώ δεν είχε κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τους καυγάδες στα τηλεπαράθυρα, αν θα έπρεπε να ζητάμε απόδειξη για την αγορά μιας τσίχλας από το περίπτερο, ήρθαν στην ζωή μας τα spreads, ο μηχανισμός στήριξης και καταλήξαμε στο Δ.Ν.Τ.
ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΑ…
Όμως πέρασαν και αυτά με την γνωστή υποταγή της Ελλάδος στο Δ.Ν.Τ. και εισέβαλλε στην ζωή μας, μέσω των τηλεπαραθύρων, η φορολογική ασυλία του κ. Βοσκόπουλου. Το θέμα απασχολεί τα Μ.Μ.Ε. όχι τόσο ως προς την πολιτική διάστασή του, που οδήγησε σε παραίτηση την σύζυγό του κ. Βοσκόπουλου, υφυπουργό πολιτισμού κ. Γκερέκου, αλλά ως προς την κοσμοπολίτικη και ροζ διάσταση. Ώρες ατέλειωτες γεμισμένες με στιγμιότυπα από την ζωή των δύο καλλιτεχνών, τραγούδια, καυγάδες στα τηλεπαράθυρα μεταξύ του ψιλικατζή της γειτονιάς, της κομμώτριας και του ράφτη του ζεύγους. Λυπάμαι όμως που τα Μ.Μ.Ε. δεν ενημέρωσαν τους Έλληνες πολίτες για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν και για το περιεχόμενο των 21 συμφωνιών που υπεγράφησαν στην Αθήνα. Όλα τα άλλα δεν έχουν την παραμικρή αξία. Η γρίπη έρχεται και παρέρχεται. Το κάπνισμα μπορεί να διακοπεί. Η κ. Γκερέκου μπορεί να ξαναγίνει υπουργός. Οι συμφωνίες όμως θα είναι κάθε μέρα εδώ, μπροστά μας. Και δεν γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ : ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Από την συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο περιοδικό «POLITIQUE INTERNATIONALE» και στο δημοσιογράφο JEAN CATSIAPIS
14 Μαΐου 2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πατέρας και ο παππούς σας κυβέρνησαν την Ελλάδα. Τι μάθατε από αυτούς;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με διακατέχει ένα τεράστιο αίσθημα ευθύνης για τη χώρα μου και για τον Ελληνικό λαό. Πρόκειται, κατά κάποιο τρόπο, για ένα είδος οικογενειακής παράδοσης. Βίωσα τη δικτατορία, είδα τον πατέρα μου και τον παππού μου στη φυλακή. Γνώρισα από κοντά αυτούς τους αγώνες και αυτές τις δύσκολες στιγμές. Έμαθα να αγωνίζομαι.
Τςςςς

Ο ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις τίθενται αρκετά ζωτικά ερωτήματα. Το κορυφαίο δε από αυτά είναι το κατά πόσον η Ελλάδα, με τα 110 δισεκατ. ευρώ, τα οποία θα δεχθεί την προσεχή τριετία, μπορεί τελικά να αποφύγει την χρεωκοπία. Από την άποψη αυτή, όμως, η κατάσταση κάθε άλλο παρά αισιοδοξία γεννά. Διότι, τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας είναι τεράστια και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται θα πρέπει να έχουν σαρωτικό χαρακτήρα.
Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 115% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Ακόμη κι αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγιάνσεως εφαρμοστούν ακωλύτως στην καλύτερη περίπτωση θα επιτευχθεί κάποιος περιορισμός των πρωτογενών ελλειμμάτων του δημοσίου – ελλειμμάτων που αγγίζουν σήμερα τα 35 με 40 δισ. ευρώ. Αλλά το δημόσιο χρέος ακόμη κι αν το έλλειμμα μηδενιστεί – κάτι που βεβαίως είναι αδύνατον να συμβεί δεδομένου ότι τα τοκοχρεωλύσια δημιουργούν το πρωτογενές έλλειμμα-, θα εξακολουθήσει να τροφοδοτείται με τους τόκους που πληρώνει η χώρα για τα ποσά που μέχρι σήμερα έχει δανειστεί.
Πιο συγκεκριμένα, το μέσο σταθμικό επιτόκιο δανεισμού της χώρας σήμερα ξεπερνά το 3,6% και αναμένεται το επόμενο έτος να ενισχυθεί κατά μία και πλέον μονάδα. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί από την αναμενόμενη από τους ειδικούς άνοδο διεθνώς των επιτοκίων την επόμενη πενταετία. Για την ίδια περίοδο εκτιμούμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι μηδενική. Κατά συνέπεια το δημόσιο χρέος, με τα σημερινά δεδομένα θα συνεχίσει να αυξάνεται και ο ακαθάριστος δημόσιος δανεισμός της χώρας θα χρειαστεί για το 2010 περίπου το ένα τέταρτο, κατά τους αισιόδοξους, του ΑΕΠ.
Στο πρόβλημα αυτό θα πρέπει να προστεθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας και η κατάρρευση της ανταγωνιστικότητος της ελληνικής οικονομίας που δυστυχώς θα επιταχυνθεί μετά την πρόσφατη ακατανόητη αύξηση των φόρων στο παραγόμενο εισόδημα και στην ιδιοκτησία και αναπόφευκτα θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις θεωρούνται όνειρο θερινής νυκτός λόγω της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της φορολογίας και της αστάθειας του θεσμικού περιβάλλοντος. Η χώρα αποβιομηχανοποιείται τάχιστα, χωρίς να αξιοποιούνται κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, όπως το φυσικό περιβάλλον, ο πολιτισμός και η παιδεία της. Όλες οι προσπάθειες εγχώριων ή ξένων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνθλίβονται στις ατέρμονες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε διεφθαρμένους μηχανισμούς, ή ακυρώνονται αμετακλήτως από το παραγωγικό σαμποτάζ αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων και συνδικάτων. Το συμπέρασμα επομένως είναι ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα υπό της κυβερνήσεως δεν επαρκούν για να ανακόψουν το δρόμο της εθνικής οικονομίας προς τη χρεωκοπία.
Επιπροσθέτως, το άμεσο αποτέλεσμα της λήψης των μέτρων δημοσιονομικής εξυγιάνσεως, της επιβολής νέων φόρων σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση και την κατάρρευση της ανταγωνιστικότητος θα είναι η γιγάντωση της ανεργίας και η κοινωνική έκρηξη, την οποία θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά οι δυνάμεις των άκρων. Το αμέσως επόμενο διάστημα, το μείγμα θα γίνει εκρηκτικό.
Κάθε κρίση ωστόσο, εμπεριέχει και ευκαιρίες. Η -βεβαία για πολλούς- χρεωκοπία της χώρας μπορεί να αποτραπεί με την χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση λήψη και το συνδυασμό ριζοσπαστικών διαρθρωτικών μέτρων, όπως:
Πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των μεταφορών, των τραπεζών, της ενέργειας και σε οποιονδήποτε άλλον τομέα το κράτος ασκούσε έως σήμερα επιχειρηματική δραστηριότητα.
Δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 7% του ΑΕΠ. και είναι διπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν επιπλέον 8 με 9 δισ. ευρώ ετησίως στη μαύρη τρύπα της γραφειοκρατίας.
Πραγματικό άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, έχει υπολογιστεί (από το ΙΟΒΕ) ότι θα προσέθετε 1,5% τουλάχιστον στο ΑΕΠ.
Μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 25% με 30%, καταργώντας μεταξύ άλλων μέτρων και όλους τους δημόσιους οργανισμούς, φορείς και νομικά πρόσωπα που δεν χρειάζονται. Οι υπάλληλοι αυτών θα πρέπει να απολυθούν και όχι να μεταταχθούν. Συγχρόνως θα πρέπει να αποφασιστεί το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα για μια πενταετία. Όλο το ελεγκτικό έργο των εφοριών, πολεοδομιών κλπ. θα πρέπει να μεταφερθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, πιστοποιημένες από το κράτος. Έτσι, εκτός της δεδομένης εξοικονομήσεως των λειτουργικών δαπανών και αυτών της μισθοδοσίας, το κράτος θα πάψει να εκβιάζεται από συντεχνίες που έχουν στα χέρια τους ως όπλο για την ικανοποίηση των παράλογων αιτημάτων τους την είσπραξη των διαφόρων κρατικών εσόδων.
Η μείωση των φόρων -εισοδήματος, κατοχής ακινήτων, κληρονομίας- σε συνδυασμό με την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, θα εξασφάλιζε διαθέσιμο εισόδημα στους πολίτες, το οποίο θα διοχετεύετο στην χειμαζόμενη από την κρίση αγορά.
Θέσπιση νέου επενδυτικού νόμου αυξημένης τυπικής ισχύος, στα πρότυπα εκείνων της δεκαετίας του 1950 που θα επιτρέψει να εισρεύσουν στη χώρα επενδυτικά κεφάλαια σε παραγωγικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την άρση όλων των κανονιστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν κατά τη γνώμη μας τη χρεωκοπία της χώρας, θα ενδυναμώσουν τις δυναμικές και υγιείς κοινωνικές δυνάμεις έναντι των συντεχνιών και του τελούντος υπό την ομηρία αυτών πολιτικού συστήματος και, το πλέον σημαντικό, θα ενισχύσουν την καταβαραθρωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας παρέχοντας σ΄ αυτή τις αναγκαίες αναπτυξιακές προϋποθέσεις.

ΧΘΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ..........

ΧΘΕΣ στον Πειραιά έκλαιγε (από τα δακρυγόνα) για το «ξεπούλημα» του λιμανιού στους κινέζους της COSCO.

ΣΗΜΕΡΑ «διαπραγματεύεται» με τους κινέζους της COSCO και άλλα λιμάνια, αεροδρόμια, το Θριάσειο κλπ.ΑΥΡΙΟ τι θα κάνει; Τον βλέπω να σκέφτεται και με περιλούζει κρύος ιδρώτας.......

Τςςςςς

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ

Τα έχει βάλει, και δικαίως, με την ΒΡ, αλλά δεν έχει καμία στρατηγική που να μειώνει την εξάρτηση από το πετρέλαιο
THOMAS L. FRIEDMAN
O τρόπος με τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα χειρίζεται το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού είναι απογοητευτικός.
Δεν το λέω επειδή ασπάζομαι την ανέντιμη κριτική των Συντηρητικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι κατά κάποιον τρόπο η «Κατρίνα» του προέδρου Ομπάμα και ότι ο ίδιος επιδεικνύει την ίδια ανικανότητα με τον Τζορτζ Μπους μετά τον κυκλώνα. Αντιθέτως η ομάδα του Ομπάμα έχει κάνει μέχρι στιγμής καλή δουλειά στον συντονισμό των εργασιών καθαρισμού.
Οχι, η πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου δεν είναι η «Κατρίνα» του προέδρου Ομπάμα, αλλά η 11η Σεπτεμβρίου του- και είναι απογοητευτικό να τον βλέπουμε να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε ο Τζορτζ Μπους με τη δική του 11/9. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν ένα από εκείνα τα σπάνια γεγονότα που δημιουργούν την πιθανότητα να κινητοποιηθεί η χώρα για να κάνει κάτι πραγματικά σημαντικό και με διάρκεια, πράγμα πολύ δύσκολο υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Η μεγαλύτερη αποτυχία του προέδρου Μπους δεν ήταν το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή η «Κατρίνα». Ηταν η

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ.......

ΧΘΕΣ
Έτσι στα γρήγορα και με την βοήθεια του roides.wordpress.com βρήκα αρκετά στοιχεία από το ΧΘΕΣ που αφορούν στα όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι παλλακίδες τους στα Μ.Μ.Ε για την COSCO και το «ξεπούλημα» της Ελλάδος από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο κ. Παπανδρέου διεκδικεί τα πρωτεία στην συνέπεια, στον καθαρό λόγο και στην αλήθεια, όμως είναι χρήσιμο να θυμηθούν οι Έλληνες το χθές, ώστε να ξέρουν τι τους περιμένει αύριο….
ΤΟ ΟΡΕΚΤΙΚΟ
δείτε τι έλεγε ο κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου το 2008 για «Το ξεπούλημα του ΟΛΠ στην COSCO (προσέξτε ύφος!)


ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ
Τον Απρίλιο του 2008 ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή με θέμα: «Τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που επιχειρεί η κυβέρνηση»(!!!). Στο κείμενο της Ερώτησης ανέφερε: «Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης» για την «πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας», η Ελλάδα «θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών». Και καταλήγει: «Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη. Την εφάρμοσαν μόνο στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κ. Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη».

2. Στις 10 Μαΐου 2008 η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ελπ. Τσούρη δήλωνε: «Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη σημερινή κυβέρνηση για την απόφασή της να πουλήσει εθνικής σημασίας, αλλά και ασφάλειας, περιουσιακά στοιχεία, (…) ο δημόσιος έλεγχος και η διαχείριση των λιμενικών μας υποδομών αποτελεί βιώσιμη επιλογή, λόγω της κερδοφορίας και της δυνατότητας χρηματοδότησης των υπό εξέλιξη επενδυτικών τους σχεδίων και, επιβάλλεται, λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα και ρόλου τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
3. 10 Γενάρη 2008, Ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση Καραμανλή αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά ότι, πίσω από τον “μεταρρυθμιστικό μανδύα” που ενδύεται, επιχειρεί να κρύψει τις αντιλαϊκές και αυταρχικές επιλογές της, που στην προκειμένη περίπτωση έχουν στόχο το ξεπούλημα των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικά συμφέροντα».
4. Στις 3 Μαρτίου 2009, Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Πειραιά και Νήσων με ανακοίνωση της σημείωνε: «Η διαδικασία ξεπουλήματος του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ήταν στημένη και προαποφασισμένη από την κυβέρνηση Καραμανλή στα πλαίσια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού (…) όλα τα προηγούμενα χρόνια η πολιτική του ΠΑΣΟΚ βασίστηκε στη διαφύλαξη του δημόσιου ελέγχου του ΟΛΠ (…) Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το ξεπούλημα των λιμανιών και δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί να ανατρέψει μια ακόμα πράξη ντροπής της ΝΔ»…
5. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2009: «Ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μεταξύ COSCO-ΟΛΠ για τον ΣΕΜΠΟ -την οποία από την αρχή κατήγγειλε ως αδιαφανή και και προκλητικά ευνοϊκή για τον ανάδοχο εις βάρος του Δημοσίου- εξαντλώντας όλες τις νομικές, θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ…»
6. … και (μέσω πολιτικής εκπροσώπου του του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας, Ελπίδα Τσουρή) «Το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, είχε καταγγείλει τη μονοπωλιακού χαρακτήρα εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ, των πιο προσοδοφόρων δραστηριοτήτων του ΟΛΠ, ακολουθώντας, μάλιστα, προβληματικές και αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες, χωρίς να διασφαλίζεται ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, χωρίς να προστατεύεται το εμπόριο, ο καταναλωτής, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και το δημόσιο συμφέρον».
7. … και «Είναι γνωστό ότι η σύμβαση του ΟΛΠ, που επικύρωσε στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία, βρίθει από λεόντειες, υπέρ του αναδόχου, διατάξεις, με παντελή απουσία του ελεγκτικού και εποπτικού ρόλου του Δημοσίου. Η εκ των υστέρων, μάλιστα, επιβολή, με νομοθετική ρύθμιση, επιπλέον φορολογικών ρυθμίσεων-διευκολύνσεων, για μία ξένων συμφερόντων εταιρεία, εκχωρώντας δικαιώματα που, μέχρι σήμερα, κατείχε μόνο το ελληνικό Δημόσιο, ανέγειρε πρόσθετα σοβαρά θέματα διαφάνειας και νομιμότητας των διαδικασιών του διαγωνισμού».
8. … και «Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις μας, και επιβεβαίωσαν την ανευθυνότητα και την προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης. Τώρα, εισπράττει τα επίχειρα της πολιτικής της. Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα εξαντλήσει όλες τις νομικές, θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση».
ΤΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη πρόκειται να προσφύγει η Νομαρχία Πειραιά, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ με την οποία επικύρωσε την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική εταιρεία Cosco Ρasific. Η Νομαρχία Πειραιά αναφερόμενη στη συνεδρίαση της Τετάρτης του Δ.Σ. του ΟΛΠ κάνει λόγο για «συνεδρίαση παρωδία που διεξήχθη σε καφενείο, στην αίθουσα αναχωρήσεων του λιμανιού». ΤΑ ΝΕΑ 17 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
ΣΗΜΕΡΑ
Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο επικεφαλής της Cosco, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. «Χαιρετίζω έναν ένθερμο φίλο της Ελλάδας», ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας, απευθυνόμενος στον Γουέι Τζιαφού. Την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης κατά την τριήμερη παρουσία του στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco Γουέι Ζιαφού, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. O κ. Zιαφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο που έχει αναλάβει η εταιρεία την προβλήτα 2 στο λιμάνι του Πειραιά η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 43%. Σύμφωνα με τον κ. Ζιαφού ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό το γεγονός και ο πρόεδρος της Cosco του υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία. Eπιπλέον, ο κ. Ζιαφού είπε ότι αυτές τις μέρες δέχεται αρκετές προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων στον τομέα του λιμανιού, του σιδηροδρόμου και του αεροδρομίου και επεσήμανε ότι κάποια από αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και κάποια όχι. "Xρειαζόμαστε βοήθεια από την πλευρά σας για να φέρουμε κάποια project στην Κίνα", είπε ο κ. Ζιαφού και ανέφερε ότι θα τα μεταφέρει την πλευρά της Κίνας. Πρόσθεσε δε ότι τα όποια σχέδια πρέπει να ακολουθούνται από τις απαραίτητες μελέτες με κοινό στόχο την αμοιβαία ωφέλεια ( win-win situation). Κάθε χώρα κατά την περίοδο ανάταξής της συναντά εμπόδια, αλλά ο ηγέτης και ο λαός βρίσκονται στην ίδια βάρκα, ανέφερε ο κ. Ζιαφού και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες. Kληθείς να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco είπε ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για αυτούς και αναφέρθηκε στην αύξηση της παραγωγικότητας της προβλήτα 2 μέσα στους 4 πρώτους μήνες του έτους. Eίπε ακόμα ότι η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει περίπου 300 ντόπιους εργαζόμενους και τόνισε ότι δεν θα φέρει εργαζόμενους από την Κίνα. Eξάλλου, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Container Terminal S.A., Li Keqiang.
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ:
Οικονομική βοήθεια που προέρχεται από την φορολόγηση των πτωχών στις πλούσιες χώρες, για την ενίσχυση των πλουσίων στις πτωχές χώρες

ΠΟΙΟΣ «ΒΟΛΕΨΕ» ΠΟΙΟΝ;;;;

Τα Μ.Μ.Ε με κατευθυνόμενες ειδήσεις και δημοσκοπήσεις προσπαθούν να πείσουν ότι για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έφθασε η χώρα φταίνε εκτός από ορισμένους πολιτικούς, όλοι οι Έλληνες. Προσπαθούν οι φιλιππινέζες της εξουσίας να γεμίσουν με ενοχές τους Έλληνες πολίτες για την δήθεν ευθύνη και την συμβολή τους, στην οικονομική δυσπραγία της χώρας. Όλοι μας φταίμε γιατί δεν κάναμε ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις, ενώ το κράτος μας παρείχε καλές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Όλοι μας φταίμε γιατί δεν καταβάλλαμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, ενώ το κράτος μας έδινε και δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις. Όλοι μας φταίμε επειδή ζητούσαμε από τους κομματικούς επιβήτορες του κράτους, να «βολέψουν» τα παιδιά μας σε κάποια «θεσούλα», ενώ το κράτος είχε φροντίσει να εξαφανίσει την ανεργία. Τελικώς, σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε., όλοι μας φταίμε για όλα. Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό, όπως αποφάσισαν οι κυβερνήτες μας και όπως διαλαλούν οι νοικιασμένοι κονδυλοφόροι τους, να ήλθε η ώρα και η σειρά των κομματικών επιβητόρων να μας «βολέψουν» όχι μόνον με τα οικονομικά μέτρα αλλά και με την σεξιστική εκδοχή του όρου. Όμως Έλληνες πολίτες μην μασάτε. Στο χέρι μας θα είναι, και σύντομα μάλιστα, να αποφασίσουμε ποιός θα «βολέψει» ποιόν.
Αναγνώστης

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Εχει χάσει οριστικά πλέον η κυβέρνηση Παπανδρέου τη μάχη για τη νομιμοποίηση των βαθύτατα αντεργατικών μέτρων που προωθεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα από τη μεγάλη επιτυχία και των χθεσινών κινητοποιήσεων εναντίον της πολιτικής της, αυτή τη φορά με αιχμή το Ασφαλιστικό.
Πάνω από 60.000 διαδηλωτές, κατά κυβερνητικές πηγές, πάνω από 80.000 κατά τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ πήραν μέρος στις δύο εντελώς ξεχωριστές πορείες που έγιναν χθες στην Αθήνα. Παρόλο που το ΚΚΕ, επηρεασμένο προφανώς από τη συκοφαντική επίθεση του αρχηγού του ΛΑΟΣ ότι δήθεν "οι κομμουνιστές αποπειράθηκαν να εισβάλουν στη Βουλή" προ δεκαπενθημέρου, δεν κατευθύνθηκε αυτή τη φορά προς το Σύνταγμα, αλλά έστειλε την πορεία του ΠΑΜΕ προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση του υπουργείου Εργασίας, η πορεία των εργαζομένων από τη ΓΣΕΕ ως τη Βουλή ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς συγκέντρωσε σχεδόν 50.000 κόσμο.
Και αυτό παρά το ακατανόητο πλήγμα που κατάφεραν οι συνδικαλιστές των μέσων μαζικής μεταφοράς (πλην του ηλεκτρικού) εναντίον της μαζικότητας των διαδηλώσεων κηρύσσοντας 24ωρη απεργία αντί για στάση εργασίας στα λεωφορεία, στο μετρό και στα τρόλεϊ, έτσι ώστε να μην μπορέσουν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και στην πορεία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που το επιθυμούσαν.
Οι αντιδράσεις δεν αποκλιμακώνονται, λοιπόν. Φρούδες αποδεικνύονται μέχρι στιγμής οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι ο κόσμος θα διαμαρτυρηθεί μεν, αλλά ουσιαστικά έχουν αποδεχθεί οι Ελληνες εργαζόμενοι τα μέτρα καρατόμησής τους. Κανένας δεν έχει αποδεχθεί τίποτα. Μόνο όσοι δεν θίγονται από τα μέτρα, αλλά αντιθέτως προσδοκούν να κερδίσουν κι από πάνω από αυτά, συγκαταλέγονται στην αισχρή πλέον μειοψηφία που υποστηρίζει αυτή την πολιτική.
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που σταδιακά συλλέγονται για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση Παπανδρέου στις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ προκαλούν νέα κύματα αγανάκτησης και οργής. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τουλάχιστον εκπροσώπων ξένων χωρών -οι οποίοι βεβαίως το επισημαίνουν επιδοκιμαστικά για την "υπευθυνότητα" της κυβέρνησης Παπανδρέου, όχι αρνητικά- σε πολλές περιπτώσεις οι ελληνικές κυβερνητικές προτάσεις υπερέβαιναν τις προσδοκίες των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ ως προς τη σκληρότητά τους εναντίον των μισθωτών και των συνταξιούχων!
Αποτέλεσμα των ισχυρότατων αντιδράσεων του ελληνικού λαού, αλλά και της πλήρους πολιτικής απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Παπανδρέου λόγω της καθοριστικής άρνησης του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίξει τα μέτρα στο κοινοβούλιο, είναι ότι μειώνεται ραγδαία η εμπιστοσύνη των ξένων σημαντικών παραγόντων και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αναφορικά με τις δυνατότητες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να περάσει τελικά αυτά τα μέτρα. Οι εκτιμήσεις αυτές, όπως είναι αυτονόητο, αποδυναμώνουν περαιτέρω τη διεθνή θέση του Γ. Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί προφανώς τη δεινή πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της γραμμής που ακολουθεί. Από τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν και τους ηγέτες της ΕΕ ως τους διπλωμάτες και τους ξένους δημοσιογράφους, οι πάντες τονίζουν ότι το διακύβευμα δεν είναι η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, η οποία εξ ορισμού ήταν βέβαιη λόγω της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά η υλοποίησή τους. Ομόφωνη είναι δε η γνώμη τους ότι τέτοια μέτρα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν χωρίς την εξασφάλιση ευρείας πολιτικής, αλλά και λαϊκής συναίνεσης. Η κυβέρνηση ψηφίζει τα μέτρα και νομίζει ότι η υπόθεση τελείωσε.
Οι Ευρωπαίοι όμως γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά θα αναιρεθούν μόλις απομακρυνθεί από την εξουσία η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει πεισματικά στην υλοποίηση των καταστροφικών μέτρων που θα βυθίσουν την Ελλάδα στη φτώχεια και τη μιζέρια. Δεν έχει καταλάβει ότι μοναδική ελπίδα σωτηρίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού συστήματος είναι η αναδιαπραγμάτευση των μέτρων ώστε να ενταχθεί και η Ελλάδα στον μηχανισμό που αποφάσισε η Ευρωζώνη για τις υπόλοιπες 15 χώρες, ώστε στη συνέχεια να παλέψει για την ανάκληση της περικοπής των μισθών και των συντάξεων. Εκτός πια αν δεν θέλει ούτε ο ίδιος κάτι τέτοιο...
Φαινόμενο
Ο κόσμος φεύγει από τα κόμματα
Αποτυπώνεται ήδη το φαινόμενο στις δημοσκοπήσεις, αλλά καθίσταται πλέον ευκρινέστατο ακόμη και στις διαδηλώσεις, όπου κατά τεκμήριο συμμετέχουν τα πιο πολιτικοποιημένα άτομα: η τάση απομάκρυνσης του κόσμου από τα πολιτικά κόμματα. Ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν πλέον να διαδηλώσουν κρατώντας το κομματικό λάβαρο της προτίμησης τους - με εξαίρεση φυσικά το ΚΚΕ που πραγματοποιεί αποκλειστικά κομματικές πορείες, χωρίς καμία επαφή με κόσμο πέρα από τους οπαδούς του. Η διαφαινόμενη αποστασιοποίηση αυτών που διαδηλώνουν από τα πολιτικά κόμματα που ψηφίζουν στις εκλογές -και μάλιστα σε τόσο κρίσιμες κινητοποιήσεις- υποδηλώνει μια ακόμη πτυχή της κρίσης του πολιτικού συστήματος.
Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙ ΜΕ LAMBORGHINI...

Η νέα σειρά περιπολικών της Ιταλικής αστυνομίας, που τέθηκαν σε κυκλοφορία το Νοέμβριο του 2009.


Για όλους όμως ισχύει το αξίωμα : "όποιος βιάζεται σκοντάφτει"

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΓΚΕΡΕΚΟΥΗ κ. Γκερέκου παραιτήθηκε για λόγους «ευαισθησίας και ευθιξίας» όταν απεκαλύφθη ότι ο σύζυγός της οφείλει φόρους ύψους 5,5 εκ. ευρώ.
*Είχαμε αποκαλύψει στις 14 Απριλίου ότι η υπουργός Παιδείας κλπ κ. Διαμαντοπούλου εν μέσω λιτότητας, περικοπής μισθών και συντάξεων, ενέκρινε με αναδρομική ισχύ από 1/1/2010 δαπάνη 194.500,00 ευρώ, για υπερωριακή απασχόληση (βαπτισθείσα «κάλυψη εποχιακών εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών»…) 55 ατόμων στα Πολιτικά Γραφεία της, των Υφυπουργών, του Γενικού και των Ειδικών Γραμματέων του Υπουργείου Παιδείας. (ΕΔΩ) (περίπτωση μή σεβασμού των φορολογουμένων)
Από τότε μέχρι σήμερα απεκαλύφθη σχετικώς με την κ. Διαμαντοπούλου ότι
*ο γιός της φοιτά όχι σε δημόσιο σχολείο, αλλά στο ιδιωτικό σχολείο «ΓΕΙΤΟΝΑ» στην Βάρη (περίπτωση εμπαιγμού της νοημοσύνης των Ελλήνων)
*στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, κάλεσε τους μαθητές της χώρας να γράψουν για τον Μουσταφά Κεμάλ (αυτό είναι το όνομά του και όχι Κεμάλ Ατατούρκ) ηθικό και φυσικό αυτουργό του αφανισμού με κάθε τρόπο 353.000 Ελλήνων Ποντίων.
Για να γίνει σαφές τι εννοώ, φανταστείτε αν οι πανελλαδικές εξετάσεις συνέπιπταν με την 28η Οκτωβρίου, να καλούνταν οι μαθητές να γράψουν για την ζωή του Χίτλερ…. (περίπτωση μη σεβασμού της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων)
* Ο σύζυγος της υπουργού παιδείας Γ.Σαλαβάνος διορίστηκε στο Δ.Σ του "Κτηματολογίου ΑΕ" και διαχειρίζεται πολλά εκατομμύρια ευρώ. (περίπτωση ανυπαρξίας ευαισθησίας)
*Διατηρεί στην θέση της ως Γ.Γ, του υπουργείου Παιδείας κλπ, την κ. Θ. Δραγώνα, που αν και δεν διαθέτει αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, έχει τον αναγνωρισμένο τίτλο της «Ελληνομάχου» (περίπτωση μη ευθιξίας)
*Για το έργο της στο υπουργείο δεν θα κάνω μνεία, αν και οι πάντες γνωρίζουν τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της.
Τα σκάνδαλα εκτός από την μυρωδιά του χρήματος, μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές οσμές. Πάντως σε κάθε περίπτωση βρωμάνε...
Όπως γίνεται σαφές από τα ανωτέρω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, η κ. Διαμαντοπούλου έχει πολλούς περισσότερους λόγους από τη κ. Γκερέκου, να υποβάλει την παραίτησή της και ο Πρωθυπουργός ένα λόγο πάρα πάνω να την κάνει αποδεκτή.
Τάσος Καρ.

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Πέρασε μια εβδομάδα από την ημέρα που εισήχθη στο Ιατρικό Κέντρο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης και δεν έχει εκδοθεί κάποιο ιατρικό ανακοινωθέν. Γνωρίζουμε ότι η εισαγωγή του αφορούσε την αφαίρεση λίθων από τα νεφρά με την μέθοδο της λιθοτριψίας. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κ. Καρατζαφέρης δεν επιθυμεί να ασχολούνται τα Μ.Μ.Ε. με το πρόσωπό του για θέματα που δεν αναφέρονται στις πολιτικές δραστηριότητές του. Επειδή όμως επτά ημέρες για την αφαίρεση λίθων μας φαίνονται πολλές αναρωτηθήκαμε μήπως υπάρχει κάποια επιπλοκή. Σε κάθε περίπτωση του ευχόμαστε περαστικά.

F.I.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΝΕΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΒΑΤΡΑΧΟΥ !!!!! (ΠΡΑΣΙΝΟΥ....)

Πατρίδα του.. η Νέα ΓΑΠνέα!
Ζει καταναλώνοντας πολλά έντρομα και επιζεί χάρη στα γρήγορα πόδια του!
Συνήθως απαντάται τόνους του πράσινου και μοιάζει σα να είναι γεμάτος .. λαδιές.
Η χαρακτηριστική του λαλιά ( το «γαπ» ) τείνει να καθορίσει το όνομα που θα δοθεί στο νέο αυτό είδος βατράχου.. και συνεπώς το πιθανότερο όνομα.. είναι το «γάπτραχος » – (επιστημονική ονομασία : gaptraxos pasokus).
Μαντέψτε πότε μεγαλώνει η μύτη του….
Σε κάθε προεκλογική περίοδο μουσώνων!!.. (you know…. «βρέχει λεφτά».. ;) )
Μέχρι στιγμής έχει ανακαλυφθεί ένας μόνο τρόπος που τον κάνει να ντραπεί σε φυγή.. και συγκεκριμένα, φεύγει πετάδην.. στο άκουσμα της φράσης «μάδερ ίζ χίαρ»..
Θα τον βρείτε να αναπαύεται κάτω από τη Γαπομηλιά (.. έχει και μια παροιμία.. αλλά δεν τη θυμάμαι..) σε στάση οκλαΔόΝΤ !
ΠΡΟΣΟΧΗΗΗΗΗ!!!!
Προς Θεού (ή.. προς όπου θέτε..).. μην τον ασπαστείτε!! όσο κι αν το θέλει η κάμερα..
είναι τοξικός για το στόμα.. και θα σας “μείνει” το σαρδάμ για πολλές πολλές τετραετίες..
Ερευνάται η πιθανότητα να ανήκει στην Συνομοταξία των «Θάτραχων».. (όχι! όχι! δεν πρόκειται για ΕΔΕ.. θα τη βρούν την αλήθεια και θα τη μάθουμε!)

ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΕΡΑ ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Μεγάλο το πολιτικό στοίχημα και σήμερα. Παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι η κοινωνική ένταση εξαιτίας των οικονομικών μέτρων κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ θα αρχίσει να κλιμακώνεται σοβαρά από το φθινόπωρο, η επιτυχία της σημερινής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ και η μαχητικότητα του συλλαλητηρίου των απεργών στην Αθήνα έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Η κολοσσιαία διαδήλωση των 150.000 ατόμων κατά την απεργία της 5ης Μαΐου -η μεγαλύτερη εργατική συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα- αποτέλεσε συντριπτική πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Απoνομιμοποίησε πλήρως τα εφιαλτικά μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων στις συνειδήσεις εκατομμυρίων εργαζομένων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων.
Η πρωτοφανής -για τα 35 χρόνια από την πτώση της χούντας μεταπολιτευτική περίοδο- έκφραση συναισθημάτων απαξίωσης του πολιτικού συστήματος εκ μέρους δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, σηματοδότησε παράλληλα την οριστική ρήξη κυβέρνησης και λαού στο θέμα των οικονομικών μέτρων.
Εχει τεράστια πολιτική σημασία για την κυβέρνηση Παπανδρέου, λοιπόν, κυριολεκτικά υπαρξιακή, να πάρει σήμερα ρεβάνς από τους διαδηλωτές απεργούς. Να δείξει καταρχάς ότι δήθεν "φθίνει" η αντίστασή τους, ότι μειώνεται ο αριθμός τους, ότι δήθεν σταδιακά αποδέχονται τα μέτρα. Με την ολέθρια απόφαση των συνδικάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορείων, μετρό, τρόλεϊ) να απεργήσουν ώστε να στερήσουν από δεκάδες χιλιάδες άτομα τη δυνατότητα να κατεβούν στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση και στην πορεία, η κυβέρνηση πιθανότατα θα πετύχει τεχνητά τον στόχο της μειωμένης συμμετοχής με όσα αυτό συνεπάγεται βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Επί της ουσίας όμως η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη των συνειδήσεων. Εχει παγιωθεί στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού η αντίληψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη οικονομική κατοχή, με δυνάστες το ΔΝΤ και την ΕΕ, ως εντολοδόχος των οποίων λειτουργεί καθ' ομολογίαν της η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ο παράγοντας αυτός πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να αποσπάσει τη συναίνεση ή έστω την ανοχή κάποιου τμήματος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την οικονομική πολιτική του. Αντιθέτως η οργή προσλαμβάνει εντυπωσιακές διαστάσεις και σύντομα θα φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα.
Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση Παπανδρέου στερείται πολιτικής νομιμοποίησης για να εφαρμόσει τέτοια μέτρα. Εξελέγη μόλις προ οκταμήνου θριαμβευτικά αλλά προβάλλοντας αντιδιαμετρικά αντίθετο προεκλογικό πρόγραμμα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη συνήθη αθέτηση εκ μέρους των κυβερνήσεων των προεκλογικών τους υποσχέσεων μόλις εκλεγούν. Εδώ έχουμε εφαρμογή της εντελώς αντίθετης πολιτικής από αυτή που υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου. Πολιτικής πολύ πιο δεξιάς από εκείνη του Καραμανλή, ο οποίος καταβαραθρώθηκε εκλογικά εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής αυτής.
Δεν "καθαρίζει" ο πρωθυπουργός με αυτή τη στροφή 180 μοιρών, λέγοντας απλώς ότι "οι συνθήκες άλλαξαν" και γι' αυτό κάνει τα εντελώς αντίθετα από όσα έλεγε.
Κακά τα ψέματα. Ο καθοριστικός παράγοντας της βαθύτατης κρίσης του πολιτικού συστήματος στη σημερινή φάση και κυρίως της δραματικής όξυνσης που παρουσιάζει και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευσή του είναι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Αυτά τα μέτρα είναι που έκαναν να ξεσπάσει η λαϊκή οργή εναντίον των πολιτικών.
Στην αναίρεσή τους λοιπόν βρίσκεται και η διέξοδος από την κρίση. Αν ο πρωθυπουργός έβρισκε την πολιτική τόλμη να κάνει νέα στροφή 180 μοιρών και να εφαρμόσει την πολιτική που είχε διακηρύξει προεκλογικά και για την οποία τον εξέλεξε ενθουσιωδώς ο λαός, θα είχε σίγουρα τον κόσμο με το μέρος του και πάλι. Δεν πιστεύουμε όμως ότι έχει το θάρρος να κάνει κάτι τέτοιο. Μακάρι να πέσουμε έξω...
Η ΛΥΣΗ
Ανάκληση μέτρων είναι η διέξοδος
Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ της ελληνικής κοινωνίας που πλέον κινείται στα όρια της έκρηξης προκλήθηκε από τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου κατ' εντολή του ΔΝΤ και της ΕΕ. Δεν υπάρχει επομένως άλλη διέξοδος από την ανάκληση των μέτρων αυτών. Ο πρωθυπουργός πρέπει να απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων αυτών και την εναρμόνιση και ενσωμάτωσή τους στο πλαίσιο γενικής αντιμετώπισης του προβλήματος δανεισμού όλων των χωρών της Ευρωζώνης που αποφάσισε η ΕΕ στις 9 Μαΐου. Εντάσσοντας την Ελλάδα στο γενικό πλαίσιο, η Αθήνα πρέπει να δανείζεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλότερα επιτόκια, απαιτώντας παράλληλα να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις.
πηγή : ΕΘΝΟΣ

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ "ΚΟΒΟΝΤΑΙ" ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;;;

Προ ημερών και συγκεκριμένα στις 13 Μαϊου, γράφαμε σε άρθρο με τίτλο : ΕΣΩΘΗ Η ΠΑΤΡΙΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να καταργήσει το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) με τη δικαιολογία ότι κατασπαταλούσε χρήματα χωρίς να προσφέρει κάποιο έργο. Τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, που ασχολήθηκαν με το θέμα δεν είχαν και την άποψη της αποπεμφθείσας διοίκησης του ΙΜΕΠΟ και έτσι κοινή γνώμη έμεινε με την εντύπωση της μεγάλης ρεμούλας.
Όμως, ο τ. Πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ κ. Αλέξανδρος Ζαβός, είχε στείλει έντυπη απάντηση και δελτίο τύπου για τους λόγους που το Ινστιτούτο δεν θα έπρεπε να καταργηθεί. Για πληρέστερη ενημέρωση, λοιπόν, και για να μην παραμένουμε με τις εντυπώσεις που διάφορα παπαγαλάκια δημιουργούν, παραθέτουμε την απάντηση του κ. Ζαβού. «Την Πέμπτη 13 Μαΐου το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά και μεμονωμένα την κατάργηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) με δυσφημιστικά και προσβλητικά υπονοούμενα για τη διαχείριση της απελθούσας διοίκησης, της οποίας είχα την τιμή να προΐσταμαι για την περίοδο από 1 Απριλίου 2004 έως 31 Μαρτίου 2010.
Τα απαράδεκτα αυτά υπονοούμενα του Υπουργείου περί δήθεν προβληματικής διοίκησης την περίοδο 2008 – 2009, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Αυτό αποδεικνύουν, πρώτα από όλα, τα οικονομικά μεγέθη : Το 2004 παραλάβαμε το Ινστιτούτο σε υπολειτουργία, με διαθέσιμα 700.000 ευρώ για όλο το έτος και στο τέλος του 2009 είχαμε στον τραπεζικό λογαριασμό του (όπου παραμένουν έως σήμερα) 4.100.000 ευρώ, χωρίς καμία οικονομική εκκρεμότητα. Οι συνολικές δαπάνες του ΙΜΕΠΟ για την 6ετία 2004-2010 ήταν περίπου 11,5 εκατομ. Ευρώ (δηλαδή 1,9 εκατομ. Ευρώ ανά έτος), ποσόν που καλύφθηκε κυρίως από την κρατική επιχορήγηση (ποσοστό από παράβολα μεταναστών). Ισολογισμό «ελλειμματικό» ουδέποτε είχαμε, ενώ οι λεπτομέρειες του έργου και των πεπραγμάνων του ΙΜΕΠ είναι δημοσιευμένες από το 2004 στην ιστοσελίδα του (www.imepo.gr).
Τις φαιδρότητες περί δήθεν «υπερπολυτελούς λειτουργίας» του ΙΜΕΠΟ διαψεύδουν ηχηρά οι αποδοχές της διοίκησης : η μέγιστη καθαρή αμοιβή για κάθε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν συνολικά 465 ευρώ μηνιαίως (ανεξαρτήτως αριθμού συνεδριάσεων και για 12 και όχι 14 μιθούς), ενώ η μηνιαία καθαρή αμοιβή του Προέδρου ήταν περί τα 3.000 ευρώ.
Πέραν τούτου, το (καθόλου πολυτελές) κτήριο στο Κολωνάκι, όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο, το παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση που είχε ορίσει το ΠΑΣΟΚ το 2002, μισθωμένο με 6ετές δεσμευτικό συμβόλαιο. Από το 2009 είχαμε προγραμματίσει τη μεταφορά του ΙΜΕΠΟ σε άλλη περιοχή, κατόπιν διαγωνισμού για την αγορά ιδιόκτητου κτηρίου, πολύ χαμηλότερου κόστους. Ας απαντήσει το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί οι σχετικές διαδικασίες σταμάτησαν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.
Στα περιουσιακά στοιχεία του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται επίσης 2 αυτοκίνητα, διόλου «πολυτελή» : ένα παλαιό BMW 320 (μοντέλο 1994) που αποκτήθηκε από τον ΟΔΔΥ με δαπάνη 6.000 ευρώ και ένα AUDI Α6 (μοντέλο 2008), το οποίο αγοράσθηκε προς 44.500 ευρώ στη βασική έκδοση εξοπλισμού και κατόπιν διαγωνισμού. Η δεύτερη αγορά πραγματοποιήθηκε μετά από ειδική άδεια του Υπουργείου Εσωτερικών, επειδή υπήρχε ανάγκη μεταφοράς διαφόρων επισήμων προσκεκλημένων (υπουργοί, πρεσβευτές, άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών), που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του ΙΜΕΠΟ. Μάλιστα, για την προστασία των προσκεκλημένων αυτών, το εν λόγω αυτοκίνητο έφερε συμβατικές πινακίδες.
Όσον αφορά στα δήθεν «εξαιρετικά δαπανηρά τα ξίδια» που αναφέρει το Υπουργείο, η αλήθεια είναι ότι ήταν όλα υπηρεσιακά και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας του ΙΜΕΠΟ (όπως συμβαίνει και με πολλούς άλλους κρατικούς οργανισμούς). Τα ταξίδια αυτά, στο μεν εξωτερικό γίνονταν κατόπιν επισήμων προσκλήσεων από οργανωτές διεθνών συνεδρίων, κυβερνήσεις ή μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, ενώ την Ελλάδα αφορούσαν σε δημοσιευμένες δραστηριότητες του Ινστιτούτου (π.χ. οργάνωση συνεδρίων ή συμμετοχή στην ΔΕΘ). Συνήθως, μάλιστα, στα ταξίδια λάμβαναν μέρος, με έξοδα του ΙΜΕΠΟ, αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών ή εκπρόσωποι μεταναστών. Σημειώνεται ότι στα ποσά που δημοσιεύονται ως «έξοδα ταξιδίων», και τα οποία κυμάνθηκαν από 40.000 έως 290.000 ευρώ ετησίως, περιλαμβάνονται επίσης και τα έξοδα φιλοξενίας στην Ελλάδα διεθνών προσωπικοτήτων, προσκεκλημένων σε εκδηλώσεις του ΙΜΕΠΟ.
Ως προς την ανάθεση μελετών και τις υπόλοιπες συνεργασίες του ΙΜΕΠΟ με τρίτους, τονίζεται ότι ήταν περιορισμένου αριθμού και οικονομικού τιμήματος, ενώ οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απολύτως νόμιμες και διαφανείς, όπως επιβεβαίωσε ρητώς και η έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών (ΣΕΕΚ), η οποία έγινε τον Μάρτιο 2010.
Κατηγορηθήκαμε, τέλος, τηλεοπτικά, από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΕΚ, ότι δήθεν δεν συντάσσαμε εκθέσεις για τις υπηρεσιακές αποστολές στο εξωτερικό. Το Ινστιτούτο έχει ήδη απαντήσει σχετικά στον κ. Ειδικό Γραμματέα από τις 30 Μαρτίου (αρ. πρωτ. ΣΕΕΔ/ΕΓ41), διευκρινίζοντας ότι, αν και δεν υφίστατο τέτοια υποχρέωση, εντούτοις εκθέσεις συντάσσονταν συστηματικά και μάλιστα αντίγραφά τους από υπηρεσιακά ταξίδια της περιόδου 2004 – 2009 του εστάλησαν συνημμένα.
Με βάση τα ανωτέρω και αντί επιλόγου, αφήνω στον προβληματισμένο αναγνώστη το εξής απλό ερώτημα : Αν η διοίκηση του ΙΜΕΠΟ την περίοδο 2004 – 2010 ήταν «κακή», γιατί μετά τις 31 Μαρτίου 2010 το Υπουργείο δεν διόρισε μία «καλή», αλλά προτιμά να καταργήσει το Ινστιτούτο και μάλιστα ανακοινώνει άρον – άρον την απόφαση αυτή, χωρίς καν να περιμένει να ανακοινωθούν και οι άλλοι προς συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμοί;; Μήπως πραγματικός στόχος αυτής της δυσφημιστικής συμπεριφοράς είναι το αποθεματικό του ΙΜΕΠΟ και τα δικαιώματα των εργαζομένων;;»

Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΧΕΙ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Η έλλειψη ελέγχων από την Πολιτεία στις ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού Κόλπου έχει αποθρασύνει του ιχθυοκαλλιεργητές. Έτσι μονάδες μετά την άλωση του φυσικού του πλούτου εγκαταλείπουν τον Κόλπο χωρίς να αποκαταστήσουν και καθαρίσουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Μυδοκαλλιέργειες παρατημένες εδώ και χρόνια και κανείς δεν συγκινείται. Πλυντήρια με τοξικά ρίχνουν τα απόβλητα μέσα στον Κόλπο. Προβολείς μεγάλης ισχύος κάνουν την νύχτα μέρα και τυφλώνουν τους επαγγελματίες ψαράδες με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα.. Δεν τους αρκούν τα ψάρια που εκτρέφουν αλλά αλιεύουν παράνομα και τα ελεύθερα σύμφωνα με καταγγελίες Πρεβεζιάνων ψαράδων. Ο μοναδικός έλεγχος είναι η προσκόμιση των τιμολογίων αγοράς γόνου και ιχθυοτροφών για σφράγιση στις Δ/νσεις Αλιείας. Το τι γίνεται μετά, πόσο γόνο έχουν μέσα στα κλουβιά, τι τροφές τα ταΐζουν, τι κάνουν τα ψόφια ψάρια ένας «θεός ξέρει» καθώς δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι πάνω σε κάθε μονάδα. Γι αυτό και στις μονάδες Μενιδίου όπου είχαμε τους μαζικούς θανάτους, ενώ οι υπηρεσίες είχαν στα χαρτιά τους 150 τόνους για κάθε μονάδα προέκυψαν 300 τόνοι για την κάθε μία, με όλες τις επιπτώσεις στον Αμβρακικό αλλά και εθνική οικονομία. Όταν έχεις 150 τόνους στα χαρτιά ,πώς διακινείς στην αγορά τους υπόλοιπους 150; Πεδίο έρευνας για το ΣΔΟΕ. Όχι μόνο δεν «πλήρωσε» κανένας τους αλλά αποζημιώθηκαν και από την Πολιτεία. Σε μελέτη που έγινε το 2007 στο νομό Πρέβεζας , στις 10 μονάδες οι δύο είχαν θετικά αποτελέσματα, οι άλλες 8 αρνητικά. Πως είναι δυνατόν να λειτουργείς μια επιχείρηση με ζημιές; Μήπως η παραοικονομία ζεί και βασιλεύει; Ένα σταθμό μέτρησης εδέησε να τοποθετήσει η Νομαρχία Άρτας στη θέση Παναγιά κοντά σε κάποια μονάδα και πήγαν να τον καταστρέψουν. Ζημιά 10.000,00 ευρώ. Σε μια εποχή που οι ψαράδες βγάζουν κραυγή αγωνίας εξ αιτίας της υποβάθμισης του Κόλπου και της έλλειψης ιχθυοαποθεμάτων, η Πολιτεία τηρεί «σιγή ιχθύος».
epirusgate.blogspot.com

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΟΥ ΤΗΣ AL QAEDA ΣΤΟ ΚΑΝΣΑΣ

KANSAS CITY, MO—Beth Phillips, United States Attorney for the Western District of Missouri, announced today that a Kansas City, Mo., man pleaded guilty in federal court today to his role in a conspiracy to provide material support to the terrorist organization al Qaeda. He also pleaded guilty to bank fraud and money laundering.
“National security is the highest priority of the Department of Justice,” Phillips said. “I applaud the diligent work of our law enforcement partners from local, state and federal agencies that serve on the Heart of America Joint Terrorism Task Force. These agencies have made significant investments of manpower and resources to the task force, and I appreciate their commitment to defeating terrorism. Much of their work is done behind the scenes, investigating and gathering information, but they play a crucial role in preventing terrorist activities.”
Khalid Ouazzani, 32, of Kansas City, waived his right to a grand jury and pleaded guilty before U.S. District Judge Howard F. Sachs to a federal information that charges him with conspiracy to provide material support to a terrorist organization. Ouazzani also pleaded guilty to charges contained in an indictment that was returned under seal by a federal grand jury in Kansas City on Feb. 3, 2010.

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΙΞΙΑ ΤΗΣ κ. ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στην παραίτηση της κ. Γκερέκου είπε: «Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελας Γκερέκου. Η Άντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η Κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της».
Για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας. Τι ωραίες λέξεις. Μόνο που η χρησιμοποίησή τους σε περιπτώσεις διαφθοράς, διαπλοκής, λαμογιάς κλπ, φαντάζει σαν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ειλικρίνειας και της εντιμότητας.
Η κ. Γκερέκου εθίγη και ευαισθητοποιήθηκε ξαφνικά και χωρίς να το περιμένει κανείς, αλλά μόνον όταν η υπόθεση της οφειλής των 5,5 δις του συζύγου της, προβλήθηκε στον τύπο. Δηλαδή μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν αναίσθητη και δεν είχε ίχνος ευθιξίας. Και θα παρέμενε αναίσθητη για τα επόμενα 100 χρόνια, αν δεν «έσκαγε» η υπόθεση;
Και κάτι άλλο ακόμη : Απεπέμφθη από την θέση της υφυπουργού, διότι ο κ. Παπανδρέου έκρινε πολύ σωστά, ότι δεν είναι ηθικό να διοικεί ένα υπουργείο, ενώ ήξερε και σώπαινε. Όμως τίθεται το σοβαρό ερώτημα. Η κ. Γκερέκου εκρίθη ακατάλληλη να ασχολείται με τα κοινά και να διοικεί με την ιδιότητα της υφυπουργού. Είναι όμως κατάλληλη να ασχολείται με τα κοινά και να νομοθετεί με την ιδιότητα της βουλευτού;;;; Μοιραίως λοιπόν επανερχόμαστε στην υποκρισία και στο ψεύδος της ευαισθησίας και ευθιξίας και τούτο διότι οι δύο αυτές αρετές δεν πρέπει να συνοδεύουν επιλεκτικώς το αξίωμα του υπουργού και να υποχωρούν πρό του αξιώματος του βουλευτού. Είναι αξίες και προτερήματα που συνοδεύουν και χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο, οποιαδήποτε θέση και αν κατέχει….
οπωπητήρ JR

Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

“Αν μας έλεγε κανένας αυτείνη την λευτεριά όπου γευόμαστε, θα παρακαλούσαμε τον Θεόν να μας αφήση εις τους Τούρκους άλλα τόσα χρόνια, όσο να γνωρίσουν οι άνθρωποι τι θα ειπή πατρίδα, τι θα ειπή θρησκεία, τι θα ειπή φιλοτιμία, αρετή, τιμιότη. Τις πρόσοδες της πατρίδας τις κλέβομεν, από υποστατικά δεν της αφήσαμεν τίποτας, σε “πηρεσίαν να μπούμεν”, ένα βάνομεν εις το ταμείον, δέκα κλέβομεν...
Αγοράζομεν πρόσοδες, τις τρώμε όλες. Χρωστούν είς το Ταμείον δεκαοχτώ ΄κατομμύρια ο ένας και ο άλλος. Οι αγωνισταί, οι περισσότεροι και οι χήρες κι αρφανά δυστυχούν. Πολυτέλεια και φαντασία – γεμίσαμαν πλήθος πιανοφόρια και κιθάρες. Οι δανεισταί μας ζητούν τα χρήματα τους, λεπτό δεν τους δίνομεν από αυτά – κάνουν επέμβασιν εις τα πράγματά μας. Και ποτές δεν βρίσκομεν ίσιον δρόμον. Πως θα σωθούμε εμείς μ’ αυτά και να σκηματιστούμεν εις την κοινωνίαν του κόσμου ως άνθρωποι; Ο Θεός ας κάμη το έλεός του να μας γλητώση από τον μεγάλον γκρεμνόν όπου τρέχομεν να τζακιστούμεν.”
Ι. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Μήπως διαβάζοντας τα παραπάνω κείμενα οι πολιτικοί μας, οι πνευματικοί μας άνθρωποι, οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες μας, συνετισθούν και παύσουν να μιλούν;
THG

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2010
Θέμα: Ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος
Παρά την έγκαιρη ανάρτηση στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικής ανακοίνωσης, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές παρανοήσεις, για το θέμα του διακανονισμού συναλλαγών επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προκύπτει και από σημερινή ερώτηση βουλευτών.
Με σκοπό την ακριβή και πληρέστερη πληροφόρηση κάθε ενδιαφερόμενου, επισυνάπτονται:
i. Αναλυτικό ‘Yπόμνημα’ που περιγράφει τα θέματα διακανονισμού επί συναλλαγών ομολόγων και κάνει σαφή τη διάκριση μεταξύ διαπραγμάτευσης και διακανονισμού.
ii. Επίσημα έγγραφα από την European Central Securities Depository Association (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κεντρικών Αποθετηρίων) και τη Συμβουλευτική Ομάδα για το έργο TARGET2-Securities σχετικά με τις προθεσμίες αυτόματης επανεισαγωγής (recycling) που ισχύουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά αποθετήρια και στο T2S αντίστοιχα.
iii. Απαντήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε προηγούμενες σχετικές ερωτήσεις βουλευτών.
Στο υλικό που επισυνάπτεται γίνεται σαφές ότι 1) το recycling αποτελεί διεθνή πρακτική μεταξύ των μεγαλύτερων αποθετηρίων της Ευρώπης (ECSDA, σελ. 21-22) και 2) δεν οδηγεί σε επιμήκυνση του χρόνου διακανονισμού. Ο χρόνος διακανονισμού είναι ένας όρος μίας συναλλαγής που δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον διαχειριστή ενός συστήματος διακανονισμού. Υπάρχει σαφής σύγχυση στα δημοσιεύματα και στις ερωτήσεις, καθώς το recycling αφορά την τεχνική διαδικασία του διακανονισμού και όχι τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Σε καμία περίπτωση λοιπόν το recycling δεν έχει σχέση με κατάρτιση συναλλαγών και επενδυτικές στρατηγικές (π.χ. short-selling), όπως λανθασμένα υποστηρίζεται. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι το έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια όλα τα μεγάλα συστήματα διακανονισμού τίτλων της Ευρώπης.
Επιπλέον, σε σχέση με τα βασικά σημεία της προαναφερόμενης ερώτησης, επί της οποίας η Τράπεζα θα τοποθετηθεί αρμοδίως τις προσεχείς ημέρες, διευκρινίζονται τα εξής:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ : ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ

Από την Κρήτη ως την Βέροια και από την Ζάκυνθο ως την Λήμνο οι επίορκοι γιατροί-φοροφυγάδες δίνουν κάθε μέρα ακόμη και σήμερα το βρώμικο ηχηρό παρόν στο προσκλητήριο της αλητείας. Σήμερα αποκαλύπτουμε την υπόθεση γιατρού που εργάζεται στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Ο εν λόγω γιατρός απέσπασε πενήντα πέντε χιλιάδες (55.000) ευρώ από ηλικιωμένη ασθενή του. Στην συνέχεια προσπάθησε να «βάλει χέρι» και στην περιουσία της υπέργηρης κυρίας με διάφορους τρόπους, αλλά οι μεθοδεύσεις και οι απάτες του έγιναν αντιληπτές από την τράπεζα (ALPHA BANK) και η καριέρα του ως απατεώνος έληξε άδοξα. Ελπίζουμε ότι το αρμόδιο υπουργείο υγείας θα μεριμνήσει ώστε να τερματίσει την καριέρα του και ως γιατρού. Περισσότερες λεπτομέρειες στην διάθεση παντός ενδιαφερομένου. Έπεται συνέχεια και με άλλους γιατρούς ανά την Ελλάδα, μιας και το ενδιαφέρον των αρμοδίων έχει περιοριστεί στους γιατρούς του Κολωνακίου.
F.I.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ : ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ. Προσέξτε ποιοί υπογράφουν....

10403/624/19.05.10
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό ότι η πτώση της τιμής και η αντίστοιχη διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έχει αποδοθεί, και ορθώς, από τον Πρωθυπουργό και σε μεθοδευμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.
Είναι επίσης γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία πραγματικά τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους και να πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει μέσω εφαρμογής επώδυνων και περιοριστικών για τα χαμηλά εισοδήματα πολιτών, την δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να καταστεί εφικτός ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου με λογικά και όχι ληστρικά επιτόκια.
Δυστυχώς, οι διεθνείς χρηματαγορές δεν πείστηκαν, οι ευρωπαίοι εταίροι μας άργησαν τρομακτικά να αντιδράσουν και οι κερδοσκόποι συνέχισαν απτόητοι το έργο τους, με αποτέλεσμα στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου τα spreads των ελληνικών ομολόγων να διαμορφωθούν σε επίπεδα που καθιστούσαν ανέφικτο το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου και εξανάγκασαν την Κυβέρνηση να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, Ε.Ε - Δ.Ν.Τ.- Ε.Κ.Τ. και τη λήψη πολύ επώδυνων, για τη χώρα και τους πολίτες της, μέτρων.
Είναι όμως περίεργο και δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών, στις 05.10.2009, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών που εγίνοντο επί ελληνικών ομολόγων. Για το θέμα αυτό υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όπως και ερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Από τα επίσημα έγγραφα της ΤτΕ (Α.Π. 65/7-5-10, Α.Π. 86/3-5-10 και Α.Π. 107/6-5-10), με τα οποία δίνει απαντήσεις σε δημοσιεύματα και στην ελληνική Βουλή, προκύπτουν περαιτέρω ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις.
Οι συναλλαγές επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου θεωρούνται ολοκληρωμένες όταν σε σαφώς ορισμένο χρονικό διάστημα έχουν αποδοθεί οι τίτλοι στον αγοραστή και τα αντίστοιχα ποσά στον πωλητή.
Ως σαφώς ορισμένο χρονικό όριο θεωρείται, για τις συναλλαγές που διενεργούνται μέσω της ΗΔΑΤ και εκκαθαρίζονται μέσω του «Συστήματος» το χρονικό διάστημα των τριών (3) εργασίμων ημερών (Τ+3). Για τις συναλλαγές που διενεργούνται σε άλλες πλατφόρμες, έξω-χρηματιστηριακά (OTC) το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι διαφορετικό.
Οποιαδήποτε συναλλαγή που διενεργείται μέσω της ΗΔΑΤ και δεν έχει διακανονιστεί μέσω του «Συστήματος» εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου (Τ+3), εθεωρείτο από τον κανονισμό λειτουργίας του συστήματος της ΗΔΑΤ έως τον Οκτώβριο του 2009 ως failed και επιβάλλονταν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Αμέσως μετά τις εκλογές η ΤτΕ αποφάσισε να υιοθετήσει τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθέντων (failed) συναλλαγών για επιπλέον δέκα (10) ημέρες.
Ουσιαστικά δηλαδή η ΤτΕ αποφάσισε να παρατείνει το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των συναλλαγών επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου, εισάγοντας κανόνες διμερών διαπραγματεύσεων (OTC) σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ.
Στις 29.10.2009 έγινε σχετική ανακοίνωση στο Euroclear όπου ενημερώθηκαν όλοι οι “επενδυτές” σε διεθνές επίπεδο για τη νέα διαδικασία.
Στις 10.12.2009, μετά από αίτημα των ελληνικών τραπεζών, η ΤτΕ αποφασίζει επίσης να μην επιβάλλονται κυρώσεις για αυτούς που δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα ομόλογα μετά και την παράταση των δέκα (10) ημερών.
Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση του recycling αποτελεί τεχνική αναβάθμιση του Συστήματος και όχι αλλαγή του κανονισμού, κάτι που προβλέπεται στην υπό σχεδιασμό νέα Ευρωπαϊκή κοινή πλατφόρμα διακανονισμού τίτλων, γνωστή ως Τ2S.
Πράγματι, προβλέπεται η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας με στόχο την εναρμόνιση των συναλλαγών μεταξύ των κεντρικών αποθετηρίων, ώστε να μειωθεί το κόστος για διακανονισμούς μεταξύ των χωρών μελών του Ευρωσυστήματος, πρόκειται για διασυνοριακό διακανονισμό μεταξύ των κεντρικών αποθετηρίων των μελών του Ευρωσυστήματος.
Η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωσυστήματος ολοκληρώθηκε στις 24.11.2009 και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ την ενέκρινε στις 21.04.2010. Σύμφωνα με την ΕΚΤ η νέα αυτή ευρωπαϊκή πλατφόρμα προβλέπεται να λειτουργήσει τέλος του 2014.
Δημιουργούνται επομένως ερωτήματα, γιατί η ΤτΕ έσπευσε πριν ακόμη αναλάβει η νέα Κυβέρνηση να “διευκολύνει” τις συναλλαγές βασιζόμενη δήθεν σε κάτι τελείως διαφορετικό και το οποίο δεν ισχύει ακόμη.
Το επιχείρημα της ΤτΕ ότι «το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου καταρτίζεται και διακανονίζεται στο εξωτερικό (π.χ. στα αποθετήρια Euroclear, Clearstream κλπ.), και όχι στην Ελλάδα (στην ΗΔΑΤ και στο Σύστημα ΄Αϋλων Τίτλων για την κατάρτιση και το διακανονισμό, αντίστοιχα)» (έγγραφο ΤτΕ , Α.Π. 86/3-5-10), είναι παραπλανητικό.
Οι τιμές αγοράς και πώλησης της ΗΔΑΤ είναι τιμές αναφοράς για το σύνολο των ελληνικών τίτλων, ανεξάρτητα σε ποια πλατφόρμα εσωτερικού ή εξωτερικού, κεντρική όπως η ΗΔΑΤ ή εξωχρηματιστηριακή (OTC), διενεργείται συναλλαγή.
Η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του μη διακανονισμού, αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Όσο η συναλλαγή δεν διακανονίζεται, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πωλητή να «σπρώχνει» τις τιμές των ομολόγων προς τα κάτω για να τα αγοράσει στο τέλος της περιόδου φθηνότερα ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και από τα υψηλά ασφάλιστρα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πουλάει αέρα, (naked - bonds) να ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, να αυξάνει το spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου, να κερδίζουν οι λεγόμενοι σορτάκηδες και στο τέλος να μην έχουν και καμία κύρωση.
Αφού ο χρόνος διακανονισμού δεν έχει σημασία, σύμφωνα με την ΤτΕ, γιατί στις 07.04.2010 μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ζητήθηκε η διενέργεια υποχρεωτικής δημοπρασίας προκειμένου να διακανονιστούν άμεσα οι μη διακανονισθείσες συναλλαγές;
Επειδή η απόφαση της ΤτΕ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της πτώσης της τιμής των ελληνικών ομολόγων και την οδυνηρή, δημοσιονομικά, διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των γερμανικών,
Επειδή ο διακανονισμός ανοιχτών πωλήσεων σε οργανωμένη αγορά πρέπει να είναι οριστικός και αμετάκλητος, όπως ισχύει παντού και οι ποινές για μη διακανονισμό ανοιχτών πωλήσεων σε οργανωμένη αγορά, είναι παντού δρακόντειες,
Επειδή η απόφαση της ΤτΕ αντικειμενικά διευκόλυνε τις επιθέσεις ενάντια στους ελληνικούς τίτλους, σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα και δυσκόλεψε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Ν.Δ,
Επειδή ο Πρωθυπουργός έδινε μάχες στην Ε.Ε. και κατάφερε τελικά να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης του Ευρώ,
Επειδή ο ελληνικός λαός καλείται να υποστεί τεράστιες θυσίες για να σωθεί η χώρα,
Επειδή ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν αναλάβει τη ρητή δέσμευση απέναντι στους πολίτες και την ελληνική Βουλή για πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια ,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Ποιες, εκ του νόμου, ενέργειες έκανε, προκειμένου να διερευνήσει γιατί η ΤτΕ προχώρησε άτυπα, αλλά ουσιαστικώς, στην υιοθέτηση της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθεισών συναλλαγών που ισχύουν σε εξω-χρηματιστηριακές (OTC) πλατφόρμες σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ;
2. Η εισαγωγή της αυτοματοποιημένης επανα-εισαγωγής από την ΤτΕ στην ΗΔΑΤ τον Οκτώβριο του 2009 ήταν σύννομη;
3. Η ΤτΕ γνώριζε την αρνητική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Γιατί «διευκόλυνε» τους κερδοσκόπους;
ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ :
1. Η αλληλογραφία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα αυτό, καθώς και σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.
2. Όλα τα στοιχεία συναλλαγών των θεματοφυλακων των Τραπεζών και της ΤτΕ επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου για το χρονικό διάστημα από 05.10.2009 μέχρι 07.04.2010.
3. Τα πορίσματα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου της ΗΔΑΤ για την τήρηση του κανονισμού, για το σχετικό διάστημα.
4. Τα αιτήματα της Ε.Ε.Τ. στις 05.10.2009 και 22.10.2009 με ΑΠ: 690 και ΑΠ:691
5. Η απόφαση του τότε αρμόδιου (;) Διευθυντή κ. Μιχαλόπουλου που αλλάζει την διαδικασία, όπως και η απόφαση στις 10.12.2009 που καταργούνται οι κυρώσεις.
6. Η πράξη της Διοίκησης με ΑΠ: 158 στις 10.02.2010, και
7. Η ενημέρωση που εστάλη στο Euroclear στις 29.10.2009
Αθήνα, 19.05.10
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ
ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΑΣΟΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ….

Ο Karl Otto Pöhl ήταν διοικητής της κεντρικής τραπέζης της Γερμανίας από το 1980 έως το 1991 και πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου τραπεζών την ίδια χρονική περίοδο.
Στην συνέντευξη που παρεχώρησε στο “Spiegel” διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάς δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στην ζώνη του ευρώ. Επίσης λέει πως:
** Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ελλάς, μια μικρή χώρα χωρίς βιομηχανική υποδομή, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το 350 δις € χρέος της.
** Η μόνη λύση για την χώρα μας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλαδή η μείωσή του. Εξειδικεύοντας μάλιστα την μείωση αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι περίπου στο 1/3 του συνολικού χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουμε ποτέ και με κανένα τρόπο να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
** Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος στήθηκε για να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις των Γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών που έχουν από την χώρα μας. Απόδειξη αποτελεί η άνοδος των μετοχών των Γαλλικών τραπεζών κατά 24% μόλις ανακοινώθηκε η οικονομική στήριξη της Ελλάδος.
** Όσο η Ελλάς θα στηρίζεται από την Ε.Ε. δεν έχει λόγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Όμως μεσοπρόθεσμα θα είναι υποχρεωμένη να το πράξει και τότε θα επιστρέψει στην δραχμή!!
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εκπληκτικής αυτής συνεντεύξεως, στην αγγλική γλώσσα.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ : ΥΠΟΠΤΟ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»

ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : Β’ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Θέμα: ΥΠΟΠΤΟ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»
Στις 10/05/10 και στο παιγνίδι «Πάμε στοίχημα» ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Μίρκο Σαβίνι εφέρετο να έχει ( με κωδικό 142- ειδικού στοιχήματος) απόδοση επιτυχίας τέρματος ένα προς εξήντα στον αγώνα με τον Ολυμπιακό της 12ης /05/10 (play off).
Αλλά ο Μίρκο Σαβίνι ήταν, ήδη, τραυματίας και μετά βεβαιότητος απεκλείετο η συμμετοχή του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό αφού, μάλιστα, δεν συμπεριελήφθη από τον προπονητή Φερνάντο Σάντος ούτε κάν στην 18αδα.
Ο ΟΠΑΠ ουδέν έπραξε για να ακυρώσει την συμμετοχή του Μίρκο Σαβίνι στο «Πάμε στοίχημα» (δηλαδή να τον «φράξει» κατά την σχετική ορολογία του Οργανισμού).
Έτσι όσοι είχαν ποντάρει στο να επιτύχει ο ….τραυματίας Μίρκο Σαβίνι τέρμα στον αγώνα με τον Ολυμπιακό πήραν τα λεφτά τους πίσω.
Τους επεστράφη, δηλαδή, το ποσό (η αξία του σχετικού κουπονιού) το οποίο είχαν στοιχηματίσει στον ατυχή Μίρκο Σαβίνι.
Αυτό το περίεργο περιστατικό, όμως, συνδυάζεται με μια άλλη δραστηριότητα του ΟΠΑΠ, η οποία – για ορισμένους- εξηγεί την, αρχικά, ακατανόητη ενέργεια (γκάφα) του Οργανισμού.
Πριν από 15 ημέρες ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να προσφέρει το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ (από αδιάθετα κέρδη) στους παίκτες του «Πάμε στοίχημα».
Στην ορολογία του Οργανισμού αυτή η προσφορά αποκαλείται «προωθητική ενέργεια» και οι παίκτες του « Πάμε στοίχημα» διεκδικούν μία « άμεση νίκη».
Μπορούν, δηλαδή, να κερδίσουν (άμεσα) 10, 20,50 ή 1000 ευρώ με την κατάθεση ενός κουπονιού του «Πάμε στοίχημα» αξίας τριών (3) ευρώ και άνω.
Το γεγονός όμως ότι ο ΟΠΑΠ προσφέρει την ίδια δυνατότητα «άμεσης νίκης» είτε κάποιος καταθέσει κουπόνι μόλις τριών (3) ευρώ είτε πολλαπλάσιας αξίας (ενέργεια πρωτοφανής για τα δεδομένα του σύγχρονου μάρκετινγκ) είχε ως αποτέλεσμα οι παίκτες του « Πάμε στοίχημα» να «σπάνε» τα κουπόνια μεγάλης αξίας σε πολλά των τριών (3) ευρώ διεκδικώντας πολλές «άμεσες νίκες».
Αυτή η ακατανόητη ενέργεια του ΟΠΑΠ καθίσταται ύποπτη συνδυαζόμενη με την υπόθεση Μίρκο Σαβίνι.
Παρατηρήθηκε, δηλαδή, ότι ορισμένοι παίκτες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ποντάρισαν πολλά δελτία αξίας μόλις τριών (3) ευρώ στον … τραυματία Μίρκο Σαβίνι , συμμετέχοντας έτσι – με αυξημένες πιθανότητες- στην «άμεση νίκη» και εισπράττοντας ικανά ποσά απλά και μόνον με την κατάθεση του σχετικού κουπονιού.
Οι ίδιοι όμως «υπέρμαχοι του Σαβίνι» γνώριζαν ότι ο ΟΠΑΠ θα τους επέστρεφε την αξία των κουπονιών ( πολλά κουπόνια από τρία ευρώ το καθένα) αφού ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ δεν αγωνίστηκε στο παιγνίδι με τον Ολυμπιακό, όπως ,άλλωστε, ήταν γνωστό πριν ο ΟΠΑΠ τον συμπεριλάβει (αν και τραυματία!) στο «Πάμε στοίχημα».
Πρακτορείο της Θεσσαλονίκης (όπου όλοι γνώριζαν ότι ο Μίρκο Σαβίνι δεν επρόκειτο συμπεριληφθεί ούτε καν στην 18αδα του ΠΑΟΚ) εισέπραξε από την «άμεση νίκη» το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000) χωρίς να ξοδέψει απολύτως τίποτα αφού ο ΟΠΑΠ λόγω μη συμμετοχής του Μίρκο Σαβίνι επέστρεψε την αξία όλων των κουπονιών του «Πάμε στοίχημα» τα οποία συμπεριελάμβαναν τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.
Πρόκειται δηλαδή για πρωτοφανή γκάφα της διοίκησης του ΟΠΑΠ και των «αρμοδίων» εξωτερικών συμβούλων τους οποίους έχει προσλάβει, εάν, βεβαίως, δεν στήθηκε η όλη υπόθεση για να ωφεληθούν ορισμένοι σε βάρος του δημοσίου χρήματος.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Τι ακριβώς έχουν κάνει για την διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και ποία τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας.
2. Πόσοι εξωτερικοί σύμβουλοι υπηρετούν στον ΟΠΑΠ για το « Πάμε στοίχημα», ποίοι είναι αυτοί και ποίες οι αμοιβές τους.
19 Μαΐου 2010